Antik kentte 2 bin yıllık tuz sahası bulundu

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'ndeki 3 bin yıllık tarihe sahip Kaunos antik kentinde yürütülen çalışmalar sırasında, 2 bin yıllık tuz sahası gün yüzüne çıkarıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı'nın üniversitelerine devredilmesinin ardından bölgede bilimsel anlamda da çalışma yürüttüklerini söyledi.

Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığındaki ekibin bölgede çalışma yaptığını belirten Harmandar, "Çalışmalar sırasında, İztuzu bölgesinde tuz üretilen 48 tava ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde alan için proje hazırlayarak, turizme kazandıracağız. Antik dönemde yapılan çalışmaların canlandırılacağı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, alanı koruma ve kullanma ötesinde, turizm açısından da güçlendirmek" dedi.

Harmandar, Kaunos antik şehrinin, zamanın büyük ticaret ve medeniyet merkezi konumunda bulunduğunu, bölgede yapılan kazı ve bilimsel çalışmalarda kent halkının tuz üretiminden büyük gelir elde ettiğinin ortaya çıkarıldığını kaydetti.

"BİLİM DÜNYASINA KAZANDIRILAN EN ÖNEMLİ BULUNTU"

Kaunos antik kenti kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çörtük ise tesiste birbirinden kanallarla ayrılan üç tam ve yanlarda iki yarım parsel içinde 48 tuz tavası ile 4 kanal tespit edildiğini söyledi. Çörtük, "Kaunos kazılarında bilim dünyasına kazandırılan en önemli buluntu, tuz sahası oldu. Gün yüzüne çıkarılan 2 bin yıllık tuz tavaları bizi oldukça heyecanlandırdı" dedi.

Kaunos tuzunun üretildiği tava ve kanallardan oluşan antik tuzla tesisinin, İztuzu kumsalı arkasında kalan İnceburun Tepesi arasındaki dar bir kumul üzerine yapıldığını dile getiren Ufuk Çörtük, 2 bin yıl öncesinde kentteki tuz üretiminin sosyal ve ekonomik yaşamın vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu bildirdi.