Antik Roma Havuzu Turizme Kazandırılacak

Niğde'nin Bor ilçesinde bağlı Bahçeli beldesinde bulunan ve 1800 yıl önce Romalılar tarafından yapıldığı bilinen antik yüzme havuzu, turizme kazandırılacak.

Niğde'nin Bor ilçesinde bağlı Bahçeli beldesinde bulunan ve 1800 yıl önce Romalılar tarafından yapıldığı bilinen antik yüzme havuzu, turizme kazandırılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Niğde Valiliği'nce, 66 metre uzunluk, 23 metre genişlik ve 2,5 metre derinliğe sahip antik Roma Havuzu ile bu bölgede bulunan diğer kültürel değerleri de kapsayan master planı hazırlanacak. Planla birlikte tarihi Roma Havuzu'nun aslına uygun şekilde hizmet vermesi sağlanacak.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç AA muhabirine, kentin 6 bin yıllık tarihe sahip olduğunu ve Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı döneminden bugüne ulaşmış birçok kültür varlığının bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgisini çeken eserlerin başında da Romalılar tarafından yapılan antik havuzun yer aldığını ifade eden Koç, olimpik ölçülerden biraz daha büyük olan 66 metre uzunluk, 23 metre genişlik ve 2,5 metre derinliğindeki antik havuzun, bölgeye gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Havuzun turizmden daha fazla pay alabilmesi için çalışma yapılacağını belirten Koç, şunları kaydetti:

"Dünyanın ilk açık olimpik yüzme havuzu özelliğine sahip olan 18 asırlık Roma Havuzu, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken taşınmaz kültür varlıkları arasında yer alıyor. Turizmden daha fazla pay alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Niğde Valiliği bölgede bulunan kazı alanlarını da kapsayan ortak bir master planı hazırlayacak. Master planın hazırlanmasına bu yıl içerisinde başlayacağız. Bu sayede tarihi Roma Havuzu, turizmden daha aktif bir şekilde yararlanabilecek. 1800 yıl önce bu havuzda yüzme yarışlarının yapıldığını tahmin ediyoruz. Amacımız eski vizyonuna kavuşturmak. Turizm haftasında yüzme yarışı yaptık. İnsanlar burada yüzme yapılacağına inanmıyordu. Hem de kış şartlarında yüzme yarışı yaptık. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yüzme yarışlarına açılabilecek konumdadır. Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı il teşkilatlarının bakanlığı bilgilendirmesi gerekiyor."

Reklam
Reklam

Roma mermer sanatının ender bir örneği olan ve tamamen toprak altındayken 1960 yılında tesadüfen ortaya çıkartılan antik havuzun, kaynak suyuyla dolduğunu belirten Koç, tahliye kanalları aracılığıyla havuzun sürekli temiz kaldığını vurguladı.

-Havuzun bulunduğu alan mesire alanı olarak kullanılıyor-

Antik havuzun bulunduğu bölgenin şimdi mesire alanı olarak kullanıldığını belirten Koç, kültür varlığının bulunduğu yerin bu şekilde değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Bölgeye konaklama tesislerinin yapılması gerektiğini ifade eden Koç, "İlgili belediye geçmiş yıllarda bunu dile getirdi. 60 bin metre karelik imara açık olan bir yer var. Bu bölge yatırımcıları bekliyor. Oteller ve otele bağlı entegre tesislerin yapılması gerekiyor. Bu sayede bölge turizmi de gelişmiş olur" diye konuştu.

-Tyana şehrinin su ihtiyacı karşılanmış-

Havuz suyunun, Roma İmparatorları Trajen ve Hadriyan tarafından yaptırılan yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki su kemerleri aracılığıyla Roma şehri olan Tyana'nın su ihtiyacının karşılandığını anlatan Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

"Şu anki adıyla Kemerhisar olarak bilinen Tyana şehrinin su ihtiyacı 1,5 kilometresi toprak altında, 2 kilometresi de açık alanda bulunan toplam 3,5 kilometre uzunluğundaki su kemerleri aracılığıyla karşılanmış. Bu kemerlerin önemli bir bölümü günümüze ulaşmış durumda. Açık alanda bulunan su kemerleri yerleşim yerinde ana cadde güzergahında bulunuyor. Antik havuzla birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi en fazla ilgilendiren kültür varlıkları arasında yer almakta."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: