Maddelerin, Paul Dirac tarafından öngörülen bir denklemle ortaya konan ve daha sonra yapılan gözlemlerle doğrulanan, maddenin ters ikizi olarak bilinen bir durumu vardır. Maddenin özellikleri ne ise karşıt madde ya da antimaddenin özellikleri ise tam tersidir. Evrende çok nadir bulunduğu kabul edilir.
Antimadde karşı madde ya da karşıt madde olarak da anılır. En kısa tanımı ile de normal maddenin tam zıttı olandır. İlk kez 1920'li yıllarda yapılan bilim çalışmaları ile ortaya atılmış ve zaman içinde doğruluğu kanıtlanmıştır.
Birçok filme ve diziye de ilham vermiş olan bu teori, yıllar içinde yapılan deneylerle doğruluğu ispatlanmış olan bir gerçek olarak kabul edilmiştir. Normal atom altı parçacıkların zıt özelliklere sahip olanları, antimaddeyi oluşturur ve bu parçacıklar, normal maddenin tam karşıtıdır.
Yapılan deneyler ve çalışmalar doğrultusunda antimaddenin elektronların ve pozitronların bir araya gelmesi ile oluştuğu tespit edilmiştir. Elektronlar bir atomun negatif yüklü olan parçacıklarıdır. Pozitronlar da pozitif yükü taşır.
Elektronlar ve pozitronlar bir araya geldiğinde enerji açığa çıkar. Bu süreçte antimadde, diğer adıyla karşı madde ortaya çıkar. Antimaddenin, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi deneysel cihazlarda üretildiği bilinmektedir.
Antimadde parçacıkları madde parçacıkları ile bir etkileşime girdiği zaman birbirlerini yok eder. Böylece bir enerji üretilmiş olur. Bu da mühendisler arasında evreni keşfetmek için bir yol olma ihtimaline dair bir tartışma başlatmıştır. Mühendislere göre antimadde ile çalışan bir uzay aracı geliştirilebilir.
Madde ve antimadde parçacıkları bir araya geldiklerinde birbirlerini yok ederler, çünkü E=mc² formülüne göre enerjiye dönüşürler. Aynı şekilde, yeterli miktarda enerji mevcut olduğunda, madde ve antimadde de oluşturulabilir.
Dünya atmosferinin üzerinde bulunduğu bilinen antimaddenin, birçok parçacık sürecinde oluşabileceği belirtilmiştir. Gündelik hayatta bilinen bir örneği ise muzdur. Çünkü muzda bulunan potasyum izotopu, belli zamanlarda pozitron (elektronun antimaddesi) yayar.
Bir antimadde silahı olarak ortaya atılan antimadde bombası ifadesi, antimaddeyi bir güç kaynağı olarak kullanma fikrine dayanır. Antimadde, bir enerji kaynağı, bir silah ya da itici güç olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Maddenin ve antimaddenin bir araya gelerek birbirlerini yok etmesi ve büyük miktarda enerji açığa çıkarması, bu çalışmaları bu noktaya getirmiştir.