AOÇ arazilerine ''yeşil kalkan''

Atatürk'ün, yeşil alan ve tarım amaçlı kullanılmak üzere Ankara halkına bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinden, bugüne kadar çeşitli kanunlar ile 22,2 milyon metrekaresi çeşitli kurum ve kuruluşlara satılırken, kalan bölümün korunması için "yeşil kalkan" oluşturuluyor.

AOÇ'nin sulanamayan, bitkisel üretime uygun olmayan tarla niteliğindeki arazileri de park ve orman yapılacak. AOÇ Müdürü Ömer Bülent Aslan'ın verdiği bilgiye göre, halen 13.700 dekar olan AOÇ'deki park ve bahçe alanı, 5 yıl sonunda 21 bin dekara, bu alanların toplam arazi içindeki payı ise yüzde 41,24'ten yüzde 63,03'e çıkacak. Yani AOÇ arazisinin yarısından fazlası orman ve park olarak kullanılacak. Verilen bilgiye göre, kurulduğu yıllarda 55,5 bin dekar olan arazinin 22 bin 276 dekarı (22,2 milyon metrekaresi) çıkarılan çok sayıda kanunla değişik kurumlara satıldı. AOÇ'nin halen 33 bin 224 dekar arazisi bulunuyor.

Reklam
Reklam

AOÇ arazisinin satışı amacıyla en son kanun 1983 yılında çıkarılmasına karşın, söz konusu kanunlar kapsamında satılan arazilerin devir işlemlerinin bu yıl ocak ayında tamamlandığı öğrenildi. 1983 yılından sonra AOÇ arazilerinin satışına yönelik bir kanun çıkarılmamasına rağmen, bu yıl Temmuz ayında, 258 bin 186 metrekare AOÇ arazisi ile bu arazi üzerinde bulunan spor tesislerinin, 49 yıl süreyle bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne (GSGM) tahsis edilmesini öngören kanun TBMM'de kabul edilmişti. Bu kanun uyarınca arazinin GSGM'ye tahsis edilmesine ilişkin protokol henüz imzalanmadı.

GSGM'nin bu amaçla bir protokol önerisi gönderdiği ve protokol üzerindeki değerlendirmenin sürdüğü belirtiliyor. GSGM; spor alanlarını, spor hizmeti ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere spor kulüplerine veya spor federasyonlarına tahsis edebilecek. Bu alanda yapılan spor tesisleri, sporun geliştirilmesi dışında ticari bir amaç için kullanılamayacak, tahsis edilmeyecek. Genel Müdürlük tarafından yapılacak spor tesislerine verilecek izinden bedel alınmayacak. Daha önce çıkarılan kanunla GSGM'ye 49 yıllığına tahsis edilen alan, Gençlerbirliği Spor Kulübü tarafından kira bedeli karşılığı kullanılıyordu. Kira sözleşmesi 2004 yılında sona ermesine karşın, arazi devri yapılmamış, kira konusunda da anlaşma sağlanamamıştı. Kira bedelinin tespiti için oluşturulan komisyon aylık 61 bin YTL kira belirlemiş; Gençlerbirliği Spor Kulübü bunu uygun bulmayarak mahkemeye gitmiş, bilirkişinin belirlediği 50 bin YTL kira tutarına da AOÇ itiraz etmişti.

Reklam
Reklam

Ayrıca, 2006 yılında, 5524 Sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kanunu'nda Değişiklik Yapılarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne AOÇ arazilerinin belirli amaçlarla kullanımı için yetki verilmişti. Aynı yıl Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kanunun Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği yetkiyle, 12 Ocak 2007'de Belediye Meclisi 'AOÇ Koruma Amaçlı İmar Planı'nı onaylayarak yürürlüğe soktu. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin planın aleyhine açtığı davada, Ankara 13. İdare Mahkemesi, planın yürütmesini durdurmuştu.Verilen bilgiye göre, halen 33 bin 224 dekar olan AOç arazilerinin yüzde 41,24'ünü oluşturan 13 bin 700 dekarı park ve orman alanı, yüzde 24,55'ini oluşturan 8 bin 154 dekarı tarla, yüzde 2,44'ünü oluşturan 810 dekarı fidanlık ve sera, yüzde 0,30'unu oluşturan 100 dekarı çayır-mera yüzde 0,96'sını oluşturan 320 dekarı da hayvanat bahçesi olarak kullanılıyor.

Anahtar Kelimeler: