AOÖBP kaldırılmalı

Antalya (AA)- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOÖBP) kaldırılması gerektiğini belirterek, "AOÖBP kaldırıldığı zaman, bütün Türkiye'de bunu uyguladığınız zaman bu, eşitsizliği giderir" dedi.

Çelik, Türkiye Özel Okullar Birliğince düzenlenen sempozyuma verilen arada YÖK'ün ÖSS ile ilgili aldığı değişiklik kararlarını değerlendirdi. Çelik, ÖSS'ye girişte Ortaöğretim Başarı Puanının (OÖBP) değiştirilmesine yönelik bazı haberlerin basında yer aldığını anımsatarak, "Bizim, bakanlık olarak yaptığımız öneri OÖBP'nin düşürülmesi değildir. OÖBP'yi düşürmek cinnettir. Bu, okulları gereksiz hale getirir" dedi.

Reklam
Reklam

Seviye Belirleme Sınavlarında bakanlık olarak okul başarısını yukarı çıkardıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bu oran yüzde 30. Siz şimdi liseler için uygulanan yüzde 21'i aşağı çekeceksiniz... Bazı YÖK üyesi arkadaşlarla sabah görüştüm. Onlar da kesinlikle gündemlerinde OÖBP'yi düşürmenin olmadığını, AOÖBP'yi düşürmekten söz ettiklerini söylüyorlar. Siz diyelim ki çok başarılısınız, iyi bir okuldasınız. Okulun genel seviyesi başarısız öğrenciyi olumlu etkiler. Siz çok başarılı bir öğrencisiniz, genel seviyesi düşük olan bir lisede okuyorsunuz, o okuldaki başarısızlık sizi olumsuz etkiler. Peki bu adil bir şey mi? Değil... Çünkü öğrenciler grup halinde yarışmıyorlar. Öğrenciler bireysel olarak giriyorlar. Bu açıdan AOÖBP'nin azaltılması bir tarafa, kaldırılması gerekir. Çok cüzi bir şekilde katkı sağlayabilir."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik bir gazetecinin YÖK'ün, sınavda AOÖBP'nin etkisinin azaltılmasına ilişkin kararından hukuki açıdan sorun yaratacağı düşüncesiyle vazgeçtiğini belirtmesi üzerine, "Bir şeyi herkese eşit uygularsanız, orada hukuki problem çıkmaz" dedi. Çelik, 2009 öğretim yılında yapılacak olağan sınavda, örneğin iletişim meslek okulundan mezun olan bir öğrencinin iletişim fakültesine gitmesi halinde bir problem olmayacağını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu, hangi eşitlik ilkesini ihlal eder. AOÖBP kaldırıldığı zaman bütün Türkiye'de bunu uyguladığınız zaman bu, eşitsizliği giderir. Türkiye'de meslek okulu meselesi konuşulunca art niyetli çevreler bunu imam hatip meselesi olarak sundular. Bu, meslek okullarının kan kaybetmesine yol açtı. Ben bununla karıştırılmasın diye uzun zamandan beri, 'sektörel mesleki eğitim' diyorum. Bu, imam hatibi kapsamaz. Şu da kabul edilebilir, 'Meslek okulu mezunu her yere gitsin'. Ama bu da istenmedi. Teknik lise, genel lisede alınan tüm dersleri alıyor, ek dersleri alıyor. Peki niçin engel koyuyorsunuz. İmam hatipliler için de şu yapılabilir. En azından bu sene yapılabilirdi. İlahiyat fakültesine gittiği zaman böyle bir engel olmaz. Osmanlıca eğitim verilen bazı bölümlerde engel olmaz. Yine her tarafa gönderme. Ama hiç olmazsa bir adım olarak bu yapılabilirdi."

YÖK'ün 2009 yılında sınav sayısını, içeriğini, yöntemini değiştirmesi halinde bunun çocukları "şoke edeceğini, perişan edeceğini" ifade eden Çelik, bu değişikliğin kademeli yapılmasını doğru bulduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam