Aort Damarı Yırtılan Hastayı Doktorun Dikkati Kurtardı

Bursa’da gittiği hastaneden kas ağrısı teşhisi konularak evine gönderilen hastayı doktorların dikkati ölümden kurtardı. Aort...

Bursa’da gittiği hastaneden kas ağrısı teşhisi konularak evine gönderilen hastayı doktorların dikkati ölümden kurtardı. Aort damarının yırtıldığı anlaşılan hasta, 4 saat süren ameliyatın ardından hayata döndürüldü.

Bir hastanenin acil servisine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 2 çocuk babası 27 yaşındaki Kadir Dinçer Akabay, tahlilleri yapıldıktan sonra herhangi bir anormallik çıkmaması üzerine kas ağrısı tanısı konularak evine gönderildi. Ağrılarının devam etmesinin ardından tekrar hastaneye giden Akabay’ın kalp elektrosu çekildikten sonra yapılan kan tetkiklerinde de herhangi bir anormallik tespit edilemedi.

Reklam
Reklam

Kalp Aritmi Hastanesi Acil ve Yoğun Bakım Doktoru Bekir Uğur Yavuzcan, yapılan ilk incelemelerinde kalp elektrosunda ve kan değerlerinde bir anormallik görünmeyen hastanın, her iki koldan tansiyonunu ölçünce değerler arasında belirgin fark olduğunu tespit ederek akciğer röntgeni çekilmesini istedi. Basit gibi duran ve kas ağrısına benzeyen tablonun tıbbın zamanla yarıştığı, saatler, hatta dakikaların önemli olduğu ve sonucu çok büyük ihtimalle ölüm olan aort diseksiyonu (aort damarının yırtılması) denilen durum olduğu anlaşıldı.

AORT DAMARINDA 7.2 SANTİMETRELİK YIRTIK ÇIKTI

Kalp ve kalpten çıkan aort damarı hatlarında genişleme tespit edilmesi üzerine hemen bilgisayarlı tomogrofiye alınan Akabay’da, kalpten çıkan aort damarında 7.2 santimetrelik genişleme ve buna bağlı aort diseksiyonu denen damar yırtılması olduğu belirlendi. Yoğun bakım ünitesine alınan Akabay’ın yırtılan damarı, kalp ve damar cerrahı Prof.Dr. M.Halit Andaç tarafından gerçekleştirilen 4 saatlik ameliyatla değiştirildi. Doktor Bekir Uğur Yavuzcan’ın dikkati ve Prof. Dr. M.Halit Andaç’ın başarılı ameliyatı sayesinde hayatı kurtulan Kadir Akabay, taburcu edilerek evine ve çocuklarına kavuştu.

Reklam
Reklam

Aort diseksiyonu hakkında bilgi veren acil ve yoğun bakım doktoru Bekir Uğur Yavuzcan, “Dünya nüfusunda yaklaşık 2/10.000 görülme oranı ile çok nadir görülen ancak bir o kadar da ölümcül ve hızlı seyreden sinsi bir hastalıktır. Dünyadaki ani insan ölümlerinin bir kısmından sorumlu olup, çoğu zaman acil hastalarda, doktorların tanı koymasına zaman bile vermeyen hızlı gelişen ve hastayı şok tablosuna sokup ölüme götüren bir hastalıktır. En büyük risk faktörü ise hipertansiyondur. Sigara içen bireyler de bu nedenle bu gruba dahildir” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Hastalığın belirtilerini de aktaran Yavuzcan, “Göğüsten sırta doğru yayılan dayanılmaz bir ağrı, soğuk soğuk terlemenin eşlik ettiği bazen ayaklarda ve kollarda güç kaybı ve hissizliğin olduğu, nadiren de konuşma güçlüğünün oluştuğu vakalar da bildirilmiştir. Bu hastalığın tek tedavisi acilen operasyondur. En gelişmiş merkezlerde bile acil şartlarda operasyona alınan hastalarda ölüm oranı yüzde 30'lara yakındır. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının tansiyon değerlerini hekimlerinin önerdiği aralıklarda tutmaya çalışması, düzenli olarak kontrollerini yaptırması ve tansiyon ilaçlarının düzenli kullanılması, ayrıca herhangi bir hastalığı olmasa bile sağlıklı bireylerin dahi tansiyonu yükselten sigara gibi faktörlerden uzak durması gerekmektedir. 1 adet sigaranın 25 dakika boyunca tansiyonumuzu yükselttiği kanıtlanmıştır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: