İSTANBUL (İHA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Camiel Eurlings başkanlığındaki 6 kişilik bir heyet, Orhan Pamuk'un sözde Ermeni soykırımına ilişkin sözlerinden dolayı açılan davayı izlemek üzere İstanbul'a geldi.
THY'ye ait bir uçakla akşam saatlerinde İstanbul'a gelen AP heyeti, "1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" diyerek "Türklüğü aşağıladığı" iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi istenen Orhan Pamuk'un, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak davasını izleyecek.
AP heyetinde Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings'ın yanı sıra Yeşiller'den Daniel Cohn-Bendit, Cem Özdemir, Joost Lagendijk, İngiliz Parlamenter Andrew Duff ile Hıristiyan Demokratlar'ın İngiliz üyesi Geoffrey Van Orden bulunuyor. Eurlings, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Orhan Pamuk'un, görüşlerini şiddet olmadan özgürce dile getirdiği için yargılanamayacağını söyledi.
Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eurlings, "En önemli değerlerimizden biri, insanların şiddete başvurmadığı sürece, demokratik olduğu sürece istediğini söyleyebilmesidir. Bu, Avrupa'nın en temel özgürlüklerinden birisidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en temel unsurlardan birisi budur. İşte o yüzden bu çok önemli. Türkiye'nin bu anlamda müzakere sürecinde başarılı olması bunlara bağlı. Bu özgürlüğün garanti altına alınması gerekiyor. Sadece gazeteciler için değil, aynı zamanda bütün vatandaşlar için de. Şiddet olmadığı ve demokratik olduğu sürece siz görüşlerinizi çok açık şekilde dile getirebilmelisiniz. Biz, hükümeti reformlar konusunda cesaretlendirmek, bir adım daha atmalarını sağlamak ve ayrıca Orhan Pamuk'un serbest kalması için cesaret vermek üzere buradayız. Umuyoruz ki bunun gibi davalar ileride gündeme gelmesin. Biz Türkiye yandaşıyız ve bu değerlerin paylaşılmasından yanayız. Sayın Orhan Pamuk çok önemli bir yazar. Kendisi çok güzel bir yazardır. Sırf kendi görüşlerini dile getirdiği için hapse girmeyeceğinden emin olmak istiyoruz" diye konuştu.
Joost lagendijk ise, gazetecilerin sorusu üzerine, yarınki mahkemede hakimin Orhan Pamuk'un yargılanmaması yönünde bir karar vermesini umut ettiğini belirtti. Lagendijk, "Türkiye'de ifade özgürlüğünün garanti altında olduğunu görmek istiyoruz" dedi.
Cem Özdemir de, bu dava ile Türkiye düşmanlarına koz verildiğini öne sürdü.