AP: Türkiye asker çekmeli

LEFKOŞA (İHA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Dışilişkiler Komitesi tarafından hazırlanan ve AP Genel Kurulu'nda kabul edilen kararda, Türkiye'nin çözüm olmadan da erken bir zamanda askerlerini Kıbrıs'tan çekmesi gerektiği savunuldu.

Türk tarafının kabul ettiği, ancak Rum tarafınca reddedilen Annan Planı uyarınca Türkiye'nin Ada'dan askerlerini belli bir takvime bağlı olarak çekmesi söz konusu iken, Türkiye'nin Annan Planı'na verdiği desteği gözardı eden söz konusu kararda, "AP, Türk yetkililerini, BM kararları çerçevesinde kuvvetlerini belirli bir program çerçevesinde erken geri çekmeye çağırır. Bu, kalıcı bir çözümü hazırlamak için gerekli adımı teşkil edecektir" denildi.

Reklam
Reklam

AP'nin bu çağrısına en güçlü yanıt, geçen ayın sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan gelmişti. Büyükanıt, "Biz asker olarak, Kıbrıs Türkü'nün güvenliği için, anlaşmalardan gücünü alan bir şekilde Kıbrıs adasında silahlı kuvvetlerimizi bulunduruyoruz. Kesin ve kalıcı anlaşma olmadan da buradan bir tek asker dahi gitmeyecektir" demişti.

AP'nin söz konusu kararında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlamasının, Rum Yönetimi'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti" adıyla Ankara tarafından tanınacağı anlamına geleceği de ileri sürüldü.

Kararın Kıbrıs'la ilgili bölümünde ve özellikle Annan Planı'nın referanduma sunulması sonrasında ortaya çıkan sonuçla ilgili olarak şöyle denildi:

"AP, Kıbrıs Rum toplumunun demokratik isteğine saygı duyarken, bir çözüme ulaşılamamasından esef duyar ve Türk yetkilileri, Annan Planı'nı ve AB'nin kuruluş ilkelerini temel olarak kullanacak görüşmeler yoluyla hakça çözüme varılacak Kıbrıs sorununa bir hal yolu bulunmasına yönelik yapıcı durumunu devam ettirmeye ve ilgili BM kararları çerçevesinde kuvvetlerini belirli bir program çerçevesinde erken geri çekmeye çağırır; Türkiye'nin askerlerini geri çekmesinin gerilimi daha da azaltmak, taraflar arasında görüşmeleri yeniden başlatmak ve kalıcı bir çözümü hazırlamak için gerekli bir adımı teşkil ettiği, üyelik görüşmelerinin bir tarafta Türkiye ve diğer tarafta 25 AB üyesi arasında hükümetlerarası niteliğine dikkat çeker. Kıbrıs Cumhuriyeti de bu 25 ülkeden biridir. Görüşmelerin başlaması, doğal olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınmasının varsayılması anlamına gelecektir."

Reklam
Reklam

Kararda, Avrupa Birliği Konseyi'ne de çağrıda bulunularak, Konsey'in Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri tutması gerektiği vurgulandı. Kararda, "AP, AB Konseyi'ni sözlerini tutmaya ve Kıbrıs Türk toplumunun izolasyonuna son vermeye çağırır, ekonomik ve Ada'nın kuzeyi ile ticarete ilişkin ilgili yardım paketlerinin hızlı biçimde kabulünü umar" denildi.