AP Türkiye Raporu değiştirildi

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings, AP'de ağır eleştirilere uğrayan Türkiye raporunu değiştirdi ve AB'nin Ankara ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasını istedi.

AP'de dün ve bugün siyasi grup temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda Eurlings, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması yönünde açık ve kesin bir çağrının bulunmadığı önceki raporu için yeni bir değişiklik önergesi sundu.

Değişiklik önergesinde, "AB Komisyonu'nun da altını çizdiği bütün gelişmeler dikkate alındıktan sonra, Avrupa Parlamentosu AB Konseyi'ne müzakereleri başlatma çağrısında bulunur ve müzakerelerin başlamasının Türk yetkililerinin ve toplumunun Kopenhag kriterlerini en kısa zamanda yerine getirmesi için göstereceği çabaya katalizör olmasını umuyor" ifadesine yer verildi.

Reklam
Reklam

Bu değişiklik önergesine Yeşil Grup üyelerinin müzakerelerin "vakit geçirilmeden" başlatılması ifadesini ekletmek istediği, raportörün buna karşı çıktığı öğrenildi.

Bağlayıcı niteliği olmayan, sadece Avrupa Parlamentosu'nun görüşünü yansıtacak rapor ve buna bağlı tavsiye kararı, AB liderlerinin Türkiye ile müzakere için tarih hakkında karar verecekleri Brüksel zirvesi öncesinde genel kurulda tartışılarak oylanacak.

Bu arada, Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrel'in, 2-5 Aralık arasında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağı bildirildi.