AP'den ortak görüş çıkmadı

STRASBOURG (İHA) - Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, müzakerelerin "gecikme olmaksızın" başlatılmasının tavsiye edildiği Türkiye Raporu tartışıldı.

Rapor ve buna bağlı tavsiye kararı yarın oylanacak. Sosyalist, Liberal ve Yeşil Grup temsilcileri, Hollandalı Hristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye kararına destek vereceklerini belirtti. Parlamentoda en fazla sandalyeye sahip Hristiyan Demokrat Grup ise oylamada üyelerini serbest bırakacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Ancak Hristiyan Demokratlar'ın liderliğini yapan Alman üye Hans Gert Pöttering, konuşmasında, kendi fraksiyonunun bile Türkiye konusunda henüz ortak bir çizgi belirleyemediğini inkar etmiyor. Türkiye'nin üyeliğine karşı olmasıyla bilinen Pöttering, "Grubumuzda Türkiye ile müzakerelere hiç başlanmamasını ya da müzakere hedefinin 'imtiyazlı ortaklık' olmasını savunanlar, ki ben de onlara dahilim, AB'nin Türkiye'yi de içine alarak genişlemesi halinde, bunun Avrupa idealinin sonunu hazırlayacağı endişesini taşıyor" diye konuştu.

Fransız muafazakar da Alman Hristiyan Birlik partilerinden farklı düşünmüyor. Türkiye'nin muhtemel AB üyeliğini kesinlikle reddeden Jacques Toubon'un yaklaşımı, aynı partinin üyesi Devlet Başkanı Jacques Chirac'ın görüşleriyle de çelişiyor.

Türkiye'nin birlik üyeliği perspektifini en çok savunan ise Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyal Demotratlar oldu. Liderleri Alman Martin Schulze, Türkiye'ye karşı takılınacak tavrın, bu ülkedeki reform süreciyle doğrudan ilintili olduğunu söyleyerek "AB üyeliği konusunda Türkiye'ye yakılan yeşil ışık, bu ülkede şimdiye kadar imkansız olan bir dizi köklü dönüşümün yaşanmasını sağladı" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bu arada, Brüksel'in deneyimli diplomatları, son karar metninin içereceği kesin söylemlerin devlet ve hükümet başkanlarınca formüle edilmesi sürecinde kıran kırana tartışmaların yaşanacağını tahmin ediyor. Müzakerelerin başlama tarihi konusunda da henüz belirgin bir ortak görüş yok. Örneğin Fransa'nın, AB Anayasası'na ilişkin halkoylaması tarihiyle çatışmaması için görüşmelerin mümkün olduğunda geç, 2005 sonu ya da 2006'nın baharında başlamasını istediği biliniyor. Ancak Alman Bakan Fischer, tarihin 2005 yılında olacağının kesin olduğunu ifade etti.

AB'nin yeni üyelerinden Kıbrıs'ın Dışişleri Bakanı Yorgo Yakuvu ise Türkiye'nin, Kıbrıs konusunu müzakere koşulu olarak kabul etmeyeceği söylemesine tepki olarak "veto" hakkına başvurabilecekleri tehdidinde bulunuyor.