Apple-Samsung davası sürüyor

Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarda kullanılan teknolojilerle ilgili birbirlerine patent davası açan Apple ve Samsung'un beklenen duruşması, bugün ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlıyor.

Samsung ve Apple'ın arasında devam eden patent çekişmesi bugün ABD'nin Kaliforniya eyaletinde mahkemeye taşınıyor.

Teknoloji firmaları, birbirlerini fikri mülkiyet haklarını ihlal etmekle suçluyor.

Jürinin bir veya her iki firmayı da suçlu bulması durumunda, milyarlarca dolar tazminat cezası ve satış yasağı kararı alınabilir.

Teslim edilen belgeler ve verilen ifadelerin, şirketlerin karar alma süreçleri ve yaptıkları anlaşmalar konularını da açıklığa kavuşturması bekleniyor.

Dünya çapında satılan akıllı telefonların yarısından fazlası bu iki şirket tarafından üretiliyor.

Reklam
Reklam

Apple, cihazlarında kullanmak için Samsung'dan çok sayıda parça satın alıyor.

Ancak firmalar, patronlarının bir mahkeme kararı üzerine görüşmesine rağmen karşılıklı bir lisans anlaşmasına varamadı.

Telefon patentleri

Mevcut dava sürecini başlatan olay, Apple'ın geçtiğimiz senenin Nisan ayında Samsung'a açtığı bir dava olmuştu.

Samsung da bunun üzerine bir karşı dava açmıştı.

iPhone üreticisi Apple, 2,5 milyar dolar tazminat talep ediyor.

Bu miktar, yargıcın Samsung'u kasıtlı suistimalden suçlu bulması durumunda üçe katlanabilir.

Apple, çeşitli ticaret ihlallerinin yanı sıra yedi tane patent ihlalinin kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Bu ihlallere örnek olarak orjinal iPhone ve iPad'in tasarımlarının yanı sıra, ekrana hafifçe vurarak zum yapmak gibi arayüz özelliklerinin kopyalanmasını ileri sürüyor.

Samsung'un talebi ise Apple tarafından ihlal etmekle suçlandığı beş patent için "anlaşılır bir telif bedeli".

Patentlerden iki tanesi cep telefonlarında kullanılan 3G teknolojisiyle alakalı.

Bir endüstri standardı olarak kabul edilip, hep aygıtta bulunması şart olduğu düşünülen teknolojilerin patentlerine "standart-asli patent" ismi veriliyor.

Reklam
Reklam

Standart-asli patent anlaşmalarının "adil ve anlaşılır" koşullara sahip olması gerekiyor.

Güney Koreli firma, Apple'ın yapılan ilk anlaşma önerisini reddettiği gibi farklı bir öneri sunmadığını ve bugüne kadar Samsung'a hiç bir ödeme yapmadığını söyledi.

Cep telefonu, dijital kamera ve e-posta teknolojilerini bir arada toplayan bir cihaz; fotoğraf galerisinde bir fotoğrafı işaretleyebilme ve arka planda müzik dinlerken başka bir uygulamayı açabilme özellikleri, Galaxy S3 üreticisinin diğer üç patent talebini oluşturuyor.

Samsung, dava belgelerinde kendisine ödenmesi gereken herhangi bir borç miktarı belirtmemiş.

Ancak Apple'a göre rakibinin peşinde olduğu miktar, sadece standart-asli patentler için ürünlerin satış fiyatı üzerinden %2,4 hisse.

Apple, bir iPhone'un ortalama satış fiyatı göz önünde bulundurulduğunda bu miktarın 14,40 dolara denk geleceğini söylüyor.

Bu fiyatın 3G özelliğini mümkün kılmak için kullanılan çipten daha yüksek olduğunu da ekliyor.

Sony'nin etkisi

Apple'a göre, "Samsung kurallara göre oynamalı. Kendi teknolojilerini icat etmeli. Göze batan kopyacılığı ve büyük ihlalsizlikleri sona ermeli."

Reklam
Reklam

Samsung'un buna cevabı ise: "Apple'ın tazminat talebi, pazarda kendi tekelini oluşturma çabalarının bir uzantısı... İnsanların cep telefonu satın alma nedeni Apple'ın icat ettiği iddia edilen özellikler değil. Ama bu gerçeğe rağmen 'kayebilen kar' elde edilmeye çalışılıyor."

Samsung'un belgeleri, iPhone'un icadından önce de büyük ekran ve bir tuşun hakim olduğu dikdörtgen aygıtlar üretttiğini gösterek Apple'ın iddialarını zayıflatacak.

Bunun yanı sıra Apple'ın fikirlerinin tamamen yeni olmadığını, yoğun bir Sony etkisi altında olduğunu söyleyecek.

Bu iddiaya göre Apple, Sony'den iki tasarımcıyla yapılan bir röpörtajdan sonra yön değiştirdi ve bir telefon tasarımını Sony'den aldı.

Üretilen modellerin Sony'nin Walkman telefonuna hiç bir şekilde benzemediğini iddia ededen Apple ise, bu belgelerin kanıt olarak kullanılmaması ve jüri üyelerine gösterilmemesi talebinde bulundu.

Kafası karışık müşteriler

Amerikalı şirket, Samsung'un Appel'ınkine "kafa karıştırıcı derecede" benzeyen ürünlerini bilerek pazara sürdüğünü iddia edecek.

Reklam
Reklam

Bir Samsung araştırmasına göre, kullanıcıların Galaxy Tab 10.1 tablet bilgisayarlarını iade etmelerinin en büyük nedeni, aslında bir İpad satın aldıklarını zannetmiş olmaları.

Apple özellikle bu noktanın üzerinde durmayı planlıyor.

Apple'ın belgelerine göre Samsung, ürünlerinin "çok benzer" olduğunu konusunda Google tarafından da uyarılmıştı.

Bu uyarı, Google'ın Güney Koreli firmanın ürünleri için Android işletim sistemini tasarlamış olmasından dolayı büyük önem taşıyor.

Pensilvenya Üniversitesi'nden Yasal Çalışmalar ve İş Etiği Profesörü Andrea Matwyshyn, "Apple ve Samsung arasındaki yasal çekişme, bize duruşma salonlarının bugünün teknoloji firmaları için en az araştırma labratuvarları kadar önemli olduğunu hatırlatıyor" dedi.

Matwyshyn, "İki firma arasındaki davalar, akıllı telefon ve tablet bilgisayarın tasarımındaki akışkanlığa işaret ediyor. Apple Samsung'u tasarımlarını çalmakla suçlarken, Samsung ise Apple'ın fikirlerini Sony'den çaldığını düşünüyor" açıklamasını yaptı.

Mahkeme kararı ne olursa olsun, davaların devam etmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Apple ve Samsung, başka bir patent tartışması için 20 Ağustos'ta tekrar mahkemeye çıkacak.