Apple yeni iPhone için OLED ekrana yöneldi

Apple, iPhone, iPad ve iPod gibi ürünlerinde milyonlarca LCD ekran kullanıyor.

Bu ekranlar Samsung ve LG gibi firmalar tarafından üretiliyor. Ancak bu firmaların kendi ürünlerinde kullandığı ekranlar AMOLED ve Nova gibi daha üstün teknolojilere sahip

Yüksek çözünürlüğüyle dikkat çeken Retina ekran, halen ppi değeriyle piyasanın en iyi ekranı. Ancak bu ekran özellikle renk tonlarında AMOLED ile kıyaslanamayacak kadar kötü. Yine Apple, çözünürlüğü renk kalitesine tercih ediyor. Samsung ise Super AMOLED ile yüksek renk kalitesi sunsa da çözünürlüğü yükseltemiyor.

Burada imdada OLED teknolojisi yetişiyor. Organik LED olarak tanımlayabileceğimiz OLED ekranlar daha yüksek kontrast, renk kalitesi ve düşük güç tüketimi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Ayrıca bu ekran yüksek çözünürlük konusunda da umut verici. Fakat OLED’in beyaz renk ile ciddi bir sorunu var.
OLED ekranlarda beyaz rengi oluşturmak için her piksel birkaç farklı renk oluşturuyor ve sonuçta ortaya beyaz çıkıyor. Bu da beyaz rengin yüksek güç tüketimi yaratmasına sebep oluyor.

Reklam
Reklam

Apple’ın bu konuya getirdiği çözüm ise beyaz bir alt katman eklemek. Bu katman ile OLED ekran arasına konulan bir başka katman sayesinde arada transparanlık oluşturulabiliyor. Böylelikle ekranda beyaz renk görüntülenmek istendiğinde arkadaki beyaz katman görünür hale geliyor ve OLED ekranın beyaz rengi üretmesi gerekmiyor.

Apple, bu çözümle ilgili OLED patentinin sahiplerine teklifte bulunmuş. Eğer bu teklif kabul edilirse yeni ekran teknolojisi için yeni patentler alınacak. Apple, özellikle gelecekte üreteceği iPhone ve iPad modellerinde OLED teknolojisini kullanmak istiyor. Ancak iPhone 5’te OLED ekran görmemiz mümkün olmayacaktır.

[

****](http://www.scroll.com.tr/55875/hp-windows-7li-tabletini-yeniledi/)