Apple’ın Yeni Ürünlerindeki İlginç Detay

Apple, piyasaya sürdüğü yeni iMac’lerin bazılarında “ABD’de monte edilmiştir” ibaresini kullanmaya başlamış. Bu durum akıllarda soru işaretleri yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde San Francisco-California’da faaliyet gösteren Apple, bütün üretimi ise Çin’deki iş ortaklarına yaptırıyor. Amerikan kültürünü ön plana çıkaran ve uzun süre ülke sınırları içinde üretim yapmayı savunan Apple, artan rekabette üretim maliyetlerini düşürmek için Çin ile işbirliğine gitmek zorunda kalmıştı. Zira Çin, hem büyük bir iş gücüne sahip hem de işçi maliyetleri Amerika’nın çok altında. Yani Çin’de daha fazla ürünü daha ucuza ürettirmek mümkün. Apple’ın şimdilerde CEO’su olan Tim Cook da zamanında Apple’ın Çin’li iş ortaklarını disipline etmesiyle tanınmıştı.

Reklam
Reklam

Fakat ABD’de son dönemde yaşanan işsizlik problemleri gözlerin Apple gibi şirketlere yönelmesine sebep oluyor. Zira Apple gibi şirketler dünyada milyonlarca ürün satsa da bunların hepsini Çin’de ürettiriyor. Konuyla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya CEO Tim Cook, Apple’ın daha fazla Amerikan üretimi cihaza sahip olmasını istediğini fakat Çin’e kıyasla iş gücü konusunda problem yaşanacağını dile getirmişti.

Böyle bir dönemde Apple ürünlerinden birinde “Amerika’da monte edilmiştir” ibaresini görmek oldukça şaşırtıcı elbette. Bilindiği kadarıyla Apple’ın Amerika kapsamlı üretim yapacak bir tesisi bulunmuyor. Sadece “refurbished” ve özel sipariş ürünler Amerika’da hazırlanıyor. Ayrıca Amerikan yasalarına göre bir ürünün üzerine “Amerika’da üretilmiştir” ya da “Amerika’da monte edilmiştir” yazabilmek için bazı kurallar var. Bu kurallara göre sadece ürünün vidalarını takmak montaj ya da üretim olarak sayılmıyor.

Yeni iMac modellerinin bazılarında Apple “Amerika’da montajlanmıştır” ibaresini yerleştirmiş. Yani Amerikan kanunlarına göre bu ürünlerin büyük bir bölümü Amerika sınırları içerisinde montajlanmış. Bu ibare tüm yeni iMac’lerde bulunmuyor. Sadece özel sipariş modellerde rastlanmış. Olayın duyulmasını sağlayan ise Fortune dergisinin sipariş ettiği iMac’te bu detayı fark etmesi.

Reklam
Reklam

Bu durum Apple’ın küçük de olsa bir üretim tesisini Amerika sınırları içerisine kurduğunu gösteriyor. Fakat tesisisin büyüklüğü ve üretim kapasitesi hakkına bilgi yok. Apple da henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla bu hamlenin üretimin bir kısmını Amerika’ya kaydırmak yönünde algılanması mantıklı değil. Ancak bu aralar parça tedarikçileriyle sorunlar yaşayan Apple’ın üretim konusunu da yeniden gözden geçirdiği tahmin ediliyor.

[**

**](http://www.scroll.com.tr/97348/ipad-mini-androidin-minileri-ile-nasil-bas-edecek/)