APS fotoğraf makinesi üretimine son

İSTANBUL (İHA) - Kodak, yıl sonunda APS fotoğraf makinelerinin üretimini durduracak. APS film üretmeyi ve pazarlamayı ise sürdürecek olan şirket, büyüyen pazarlarda 35 mm'lik fotoğraf makinesi satışlarına ağırlık verecek.

Eastman Kodak Company'den yapılan açıklamaya göre şirket, 2004 sonunda APS fotoğraf makinelerinin dünya çapında dağıtımını durdurmayı, öte yandan müşteri taleplerine uygun olarak APS film üretimini sürdürmeyi planlıyor. Kodak'tan yapılan açıklamaya göre, şirketin 35 mm'lik fotoğraf makinesi işi, Çin, Hindistan, Afrika ve Rusya gibi gelişmekte olan ve ciddi büyümenin beklendiği bazı seçilmiş pazarlara yoğunlaştırılacak.

Reklam
Reklam

Açıklamaya göre Kodak, perakende satış yapan iş ortaklarına, 2004 yılı boyunca, mevcut stokların, APS formatına sadık müşterilere satılması konusunda yardımcı olacak. Dünya genelinde APS film üretmeye ve pazarlamaya devam edecek olan şirket, 2004 içinde yeni APS film ürün ve hizmetlerinin yanı sıra perakende satış ve baskı yapanları destekleyecek pazarlama programları da sunmayı planlıyor. Mevcut fotoğraf makinesi stokları bittiğinde, yeni makine temin edilmeyecek. Film pazarına bağlılığını sürdüren Kodak, son iki yılda 8 yeni film ve banyo hizmeti sundu. Bunlara, Kodak High Definition film, tek kullanımlık fotoğraf makineleri ve Kodak PhotoPerfect işlemi dahil. Kodak, kanalın yeni ihtiyaçlarını karşılayan ve tüketicileri yeni uygulamalara yönlendiren filmler üretmeyi sürdürecek.

"KODAK TÜRKİYE'NİN CİROSUNDA YÜZDE 55 ARTIŞ SAĞLANDI" Kodak Türkiye Genel Müdürü Emre Sayın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, dünyanın en kaliteli filmlerinin Kodak tarafından üretilmesine ve pazarlanmasına devam edileceğini, APS film ve baskı işinin perakende satış yapanlar açısından halen çok karlı olduğunu ve bu anlamda pazarlama desteğinin süreceğini söyledi. Kodak'ın 2003'te Türkiye pazarında 35 mm. fotoğraf makinelerinde yüzde 105 büyüme sağladığını kaydeden Sayın, 2004 yılında da en az bu kadar büyüme hedeflendiğini ifade etti. Son bir yılda, Kodak Türkiye'nin cirosunda yüzde 55 artış sağlandığını belirten Emre Sayın, elde edilen bu yüksek ciro sayesinde Türkiye'nin, Kodak tarafından Çin, Brezilya ve Hindistan'ın da yer aldığı "gelişen pazarlar" kapsamında desteğin artırılacağı ülkeler listesine alındığını da sözlerine ekledi.
APS film üretimine devam edileceğini kaydeden Emre Sayın, "Kodak APS fotoğraf makineleri, çok önemli bir yenilik olup bu makinelere yönelik tüketici talebini azalttı. APS makinelerden sağlanan karlılığın düşmesi, kaynaklarımızı büyüme vaat eden alanlara dağıtmamızda etkili oldu. Öte yandan araştırmalar, APS formatına sadık bir kesimin halen var olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, APS film üretimine devam edeceğiz ve perakende satış yapan ortaklarımızı ve APS'yi tercih eden müşterilerimizi, yeni ürünler ve sürekli pazarlama faaliyetleri ile destekleyeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam