Ar-Ge çalışmaları desteklenecek

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'bilim için bilim' anlayışının yerine 'refah için bilim' anlayışının konulmasının zamanı geldiğini vurguladı.

10. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ODTÜ'deki TÜBİTAK Salonu'nda başladı. Toplantıya devlet bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile ilgili kamu kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun Türkiye'de teknoloji alanındaki en yetkili karar organı olduğunu belirtti. Kurulun yılda iki kez toplanması ve bugün 42. toplantısını yapması gerektiğine işaret eden Yetiş, buna karşın kirilin 10. toplantısını yaptığını anımsattı. Yetiş, bundan sonraki takvimi belirleyerek yılda en az 2 kez toplanmak üzere bir karar alacaklarını ifade etti.

Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan ise bilim ve teknoloji konusunda oluşturulacak yeni perspektifleri ve bu perspektifler ışığında oluşturulacak yeni stratejilere zemin hazırlayacak toplantının Türkiye'nin geleceği adına altın bir fırsat sunduğunu, bu altın fırsatın 100. yılını kutlamaya hazırlandıkları Cumhuriyet için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Bugün insanoğlunun 15-20 yıl öncesinin teknoloji kalıplarıyla açıklamakta çok zorlanacağı yeni bir çağa adım attığına işaret eden Erdoğan, bilginin artık rahatlıkla depolanabilen, dünyanın bir ucundan diğerine aktarılabilen bir değer haline geldiğini söyledi. Artık bütün dünyada eğitimin çerçevesinin okullarının dışına taştığını ve daha geniş açılı bakmayı gerektiren bir konu haline geldiğini kaydeden Erdoğan, "Bizim bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, bilgi ile hayatı buluşturmak, bu buluşmanın imkanlarını oluşturmaktır. Ama bunun için insanlığın ihtiyaçlarıyla, çağın gerçekleriyle ve hızıyla, geleceğin hedefleriyle uyumlu şekilde bilgi üretmek, kendimizi geliştirmek durumundayız" diye konuştu. Bilgi üretimi konusunda son yıllarda Türkiye'nin önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çeken Erdoğan, bu artışın rekabetle ilgili olduğunu araştırma alanlarını rekabete açtıkça hem bilgi miktarı, hem de bilgi kalitesinin yükseldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

TÜBİTAK'ın görevinin her şeyden önce güncel ve kaliteli bilginin üretilmesine yol hazırlamak, sonra da o bilginin toplumu daha ileriye taşıyacak güce dönüşmesini desteklemek olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu gerçek ışığında üzerinde en çok durulması gereken kavramlardan birinin performans kavramı olduğunu ifade etti. Bu ülke için çok değerli olan kaynakların çok iyi kullanılması ve Türkiye'yi geleceğe taşıyacak çabalara destek verilmesi gereğinin altını çizen Erdoğan, hazırladıklarını kamu Yönetimi ve Mali Yönetim reformlarının temelinde aynı performans anlayışının yattığını belirtti. Hükümet olarak performansa çok büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bizim derdimiz iş yapmak ve bu millete hizmet etmektir. Bu hizmet anlayışını kamu yönetiminin her alanına, her çalışanına yaymak görevimiz olacaktır. Bugünün rekabet dünyasında bir işi planlarken, o işi yaparken ve o işe para harcarken sonuca yani performansa bakmak dışında bir seçenek bulma şansımız yoktur. Orta sahada top çevirme durumunda değiliz. Gol atacağız, sonuç alacağız".

Reklam
Reklam

Kamu yönetiminin hemen her alanında uzun zamandır AR-GE çalışmalarının yürütüldüğünü, ancak Türkiye'nin kısa zaman öncesine kadar içinde bulunduğu kriz şartlarının, bu çalışmaların zorlu şartlar karşısında Türkiye'yi zinde ve hazırlıklı tutacak katkıları vermekten uzak kaldığını gösterdiğini anlatan Erdoğan, bu durumun Önceki yönetimlerin biraz aldırışsız ve biraz boş vermiş yaklaşımlarından kaynaklandığını dile getirdi. Kurumların AR-GE çalışmaları konusunda bugünün gerçekleri doğrultusunda bir silkinmeye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türk ekonomisinin gelişmesi ve rekabet gücünü yükseltmesi için AR-GE çalışmalarına da mutlaka performans kriteri ile yaklaşmak gerektiğini söyledi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"AR-GE için harcadığımız her kuruşun ulusal önceliklerimize uygun ve halkımızın refahına hizmet eder nitelikte olması şarttır. Artık eskilerin 'Parayı ve unut' vurdumduymazlıklarını sürdürecek noktada değiliz. O kadar zengin, o kadar bolluk içinde değiliz. Hükümet olarak bu çalışmalardan verimli sonuçlar almak için uygun ve yeterli destekleri rekabet içinde vermek konusunda kararlıyız".

Reklam
Reklam

Artık 'bilim için bilim' anlayışının yerine, 'refah için bilim' anlayışını koymanın zamanının geldiğini kaydeden Erdoğan, sadece devlete dayalı bilim anlayışı yerine, devlet-üniversite-iş dünyası işbirliği ile gelişecek bilimsel gücün heyecanının oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Türk halkı için teknolojiyi bir lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç haline getirmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, iddiası olmayan bir bilimin güç doğuramayacağını, bu alana verecekleri desteklerin sonucunun topluma refah, kalite ve güç olarak yansıması gerektiğini belirtti.

Vizyon 2023 adı ile hazırlanan bir çalışma bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, bu çalışmanın TÜBİTAK tarafından nihai hale getirilmesinin çok yararlı olacağını ifade etti. Bu çalışmada belirtilen stratejik amaç, ilke ve hedeflerin rekabet, kalite ve refah için mutlaka takip edilmesi gereken unsurlar olduğunu belirten Erdoğan, her stratejinin uygulama aşamasında hayatiyet kazandığına işaret etti. Önümüzdeki yıldan itibaren AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi için önemli adımlar atma hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, bu desteği verirken ülke ve millet adına mutlaka bu çalışmaların sonuçlarını almayı beklediğini de dile getirdi. Devlet kuruluşlarının üniversitelerin ve özel sektörün başıboş ve birbirinden kopuk iş yapma alışkanlığından vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Türk insanından aldığımız her kuruş kıymetlidir. Onların bu fedakarlığını ancak çalışarak, birlikte iş yaparak ve işi dört dörtlük yaparak karşılık verebiliriz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bilim insanı yetiştirme, savunma araştırmaları, uzay araştırmaları ve bilim parkları alanındaki çalışmaları büyük bir dikkatle bizzat takip edeceğini Erdoğan, Türkiye'nin bir an önce bütün unsurlarıyla ve bütün alanlarda zorlu geleceğe hazırlanan bir ülke haline gelmek durumunda olduğunu kaydetti. Erdoğan, "TÜBİTAK bir akıl merkezi, bir akıl adresi olduğu zaman, üretmeyi, ürettikçe ülkemizin rekabet gücünü artırmayı, rekabet gücümüz arttıkça daha güçlü ve kalkınmış bir ülke olmayı başarabiliriz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından basın mensupları toplantı salonundan çıkarıldı. Toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.