"Ar-Ge ve Sağlık İnovasyonu" sempozyumu

Samsun Valisi Kaymak: - "Yerli yatırımın yanı sıra tasarımı, yazılımı, patenti gibi her aşamasının milli olduğu ürünler ve fikirlerin değerlendirilmesi konusunda son 10 yılda ülkemiz genelinde ve Samsun özelinde birçok adım atıldı"

Samsun Valisi Osman Kaymak, "Yerli yatırımın yanı sıra tasarımı, yazılımı, patenti gibi her aşamasının milli olduğu ürünler ve fikirlerin değerlendirilmesi konusunda son 10 yılda ülkemiz genelinde ve Samsun özelinde birçok adım atıldı." dedi.

Kaymak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda, İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Teknopark ve Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneğinin (MEDİKÜM) iş birliğiyle düzenlenen "Ar-Ge ve Sağlık İnovasyonu" Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, toplumun sağlık düzeyi ile ekonomik gelişmişlik arasında yakın bir ilişki olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Ekonomik gelişimini belirli bir çerçeveye taşıyabilmiş toplumlarda, sağlık için ayrılan bütçenin arttığını, bireylerin bu konudaki bilgi ve farkındalıklarının da yükseldiğini dile getiren Kaymak, sağlık düzeyinin iyileşmesinin ekonomik gelişimi hızlandırdığını anlattı.

Türkiye'de sağlık, bilim ve teknoloji sistemlerinin hep birlikte geliştirilebilmesi için kamu, üniversite ve özel sektör iş birliğinin gerekli olduğunu vurgulayan Kaymak, "Dünyada hızla atılım yapan Güney Kore ve Finlandiya gibi ülkelere baktığımızda, Ar-Ge ve inovasyona ayrılan payların büyüklüğü ile kamu, üniversite ve sanayi iş birliği göze çarpmaktadır. Yerli yatırımın yanı sıra tasarımı, yazılımı, patenti gibi her aşamasının milli olduğu ürünler ve fikirlerin değerlendirilmesi konusunda son 10 yılda ülkemiz genelinde ve Samsun özelinde birçok adım atıldı. Özellikle medikal kümelenme örgütlenmesi ve şirketleşmesi aşamalarına gelinceye kadar gelinen süreçte destek olan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç da gelişen teknolojinin her zaman hastalıkların bir adım önünde bulunması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Teknoloji diliyle sağlık dilinin ortak paydada buluşturulması gerektiğine işaret eden Oruç, "Bu da biz sağlık çalışanları ile mühendislik ve diğer bilim dallarıyla yapacağımız iş birliği sayesinde olacaktır. Samsun'da hizmet veren 200'e yakın sağlık kuruluşu bulunmaktadır. Her biri her gün alanlarına göre çok sayıda hastaya hizmet vermektedir. Hastalarımızın her birine kaliteli sağlık hizmeti sunmak ve onların memnuniyetle kurumlarımızdan ayrılarak sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak en önemli misyonumuzdur." diye konuştu.

Sempozyumda tıbbi cihaz araştırmalarında karşılaşılan sorunlar, lazer teknolojilerinde Ar-Ge ve üretim, tıbbi teknolojik araştırmalarda yaşanan zorluklar, medikal sektörün ekonomik boyutu, sağlık sektörünün değerlendirilmesi, sağlık endüstrisinde teknoloji transferinin önemi, tıbbi cihazlarda klinik araştırmalar ve belgelendirme ile tıbbi cihazlarda kalite yönetimi gibi konularda oturumlar gerçekleştirilecek.

Sempozyuma OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Amasya Sağlık Müdürü Öner Nergiz, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Sancak, MEDİKÜM Başkanı Ahmet Aydemir ile diğer davetliler katıldı.

Reklam
Reklam