"AR-GE'nin tanımına değişiklik getirmek lazım"

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, değişen şartlar karşısında AR-GE'nin tanımına değişiklik getirilmesi gerektiğini ve Türkiye'deki AR-GE teşviklerinin yurtdışında geliştirilmiş teknoloji ürünlerinin aynını ya da benzerini yapan yatırımcılara da verilecek şekilde genişletilmesi gerektiğin söyledi.

İhracat Koordinasyon Kurulu Bakan Tüzmen başkanlığında Ankara'da toplandı. Sheraton Oteli'ndeki toplantı minik bir aksilikle başladı. Toplantının açış konuşmasını kürsüden yapacağı belirtilen Tüzmen, salondaki yerinden konuşmaya başlayınca toplantıyı takip den gazeteciler kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı. Basın danışmanın uyarısı üzerine kürsüde konuşmasının beklendiğinden haberdar olan Tüzmen, kameraların yer değiştirmeleri için bir süre beklemek zorunda kaldı. Kameraların yerlerini almasının ardından basın toplantısı ikinci kez başladı. İhracatla ilgili kamu kuruluşları ve özel sektör temsilcilerine aynı anda hitap etme fırsatı bulan Tüzmen, "Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Sistemin daha iyi çalıştırılması lazım" diyerek sözlerine başladı. Bürokrasiden şikayet eden ihracatçılara, "Bürokrasinin içinde de yürekli arkadaşlarımız var. Onlar da sizlerin haklı olduğu noktalarda ellerinden geleni yaparlar. Yeter ki makul sebeplerle gelin" diye seslendi. İhracatçının da devletin de kazandığı ticaret modelini sevdiklerini dile getiren Tüzmen, işadamlarından 'İhracat aşklarını kaybetmemelerini' istedi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında, AR-GE teşvikleri konusunda değinen Tüzmen, bu desteklerin sadece yapılan yeni buluşları kapsar halden, yurtdışında yapılan icatların aynını veya benzer işlevli ürünleri de kapsayacak halde genişletilmesi gerektiğini söyledi. AR-GE tanımında değişiklik yapılması gerektiğini de vurgulayan Tüzmen, "Her zaman yeni şeyler keşfedemeyiz. Dünyada keşfedilmiş ürünlerin benzerlerini ya da aynılarını yapabilenlerin de AR-GE teşviklerinden yararlanabilmeleri sağlanmalı" diye konuştu. Türkiye'nin ihracata dayalı kalkınmayı benimsediğini ve ülkedeki tüm kuruluşların istisnasız bunun gereğini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Tüzmen, bugünkü toplantıda ihracat artışında patlamaya yol açacak yeni fikirlerin ortaya konulmasını istedi. Tüzmen ayrıca, Türkiye'nin özellikle son dönemde sağladığı ihracat artışının 'devrim olarak nitelendirilebileceğini, Türkiye'nin adeta ihracatta altın yıllarını yaşadığını sözlerine ekledi.