BURSA (İHA) - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), TOSYÖV ve KOBİ Efor Dergisi'nin kurdukları "Güçbirliği Platformu" KOBİ'leri Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı konusunda bilgilendirmek için planladığı seminerlerin ikincisini Bursa gerçekleştirdi.
Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapılan seminere Avrupa Komisyonu Araştırma ve KOBİ'ler Genel Müdürlüğü Proje Yöneticisi German Valcarcel de katılarak 6 ÇP ile ilgili bilgi verdi. Seminere konuşmacı olarak; German Valcarcel, KOBİ Efor Dergisi Proje Koordinatörü Haluk Ünaldı, TÜBİTAK yetkilisi İsmet Rıza Çebi, TÜBİTAK MAM Koordinasyon Müdürü Dr. Sibel Özdemir, İnformatik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ulvi Kocailik katıldı.
Çeşitli sektörlerden KOBİ'lerin büyük ilgi gösterdiği seminerde açılış konuşmasını TÜBİTAK-MAM Başkanı Prof. Naci Görür yaptı. Prof. Dr. Naci Görür, bilgi toplumu olmanın temel şartının ihtiyaç duyulan bilginin sürekli üretimi olduğunu vurgulayarak, bunun ancak Ar-Ge'nin toplumun tüm yaşantısına girmesiyle başarılabileceğini söyledi. Bir ülkede Ar-Ge'nin yeşerebilmesi için toplumun uluslar arası standart, ölçüt ve niteliklere göre yaşamayı hedeflemesi gerektiğini kaydeden Görür, "Eğer toplum evrensel standartları talep etmiyorsa Ar-Ge'yi yeşertmek mümkün değildir" dedi. Görür, 6. Çerçeve Programı kapsamında amaçlarının hedef kitle olarak gördükleri KOBİ'lere yakın olmak ve ortak projeler geliştirmek olduğunu belirtti.
TÜBİTAK yetkilisi İsmet Rıza Çebi, Türkiye'nin 256.8 milyon euro katkı payı ödeyerek katılma hakkı kazandığı 6. Çerçeve Programı'nda KOBİ'ler için özel destekler bulunduğunu kaydetti. 5. Çerçeve Programına göre 6. Çerçeve Programı'nın bütçesinde nominal yüzde 17, reel yüzde 8 artış olduğunu söyleyen Çebi, KOBİ'lerin bu mali imkanlardan faydalanmaları gerektiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Araştırma ve KOBİ'ler Genel Müdürlüğü yetkilisi German Valcarcel, 6. Çerçeve Programı'nda KOBİ'lerin katılımcı olabileceği alanlar ve mali destek oranları konusunda detaylı bilgi verdi. Avrupa Komisyonu'nun amaçlarından birinin KOBİ'lerin programa katılmalarını teşvik etmek olduğunu dile getiren Valcarcel, bu nedenle toplam bütçenin yüzde15'inin KOBİ'lere ayrıldığını anlattı. Valcarcel, Avrupa Komisyonu'nun ortak görüşünün "Türkiye'deki kuruluşların 6. Çerçeve Programı'na katılmaya yeterli oldukları" yönünde olduğunun da altını çizdi.
Günümüzde yaratıcılık, yenilikçilik ve inovasyonun anahtar kelimeler haline geldiğini belirten Kobi Efor Dergisi Proje Koordinatörü Haluk Ünaldı, taklit edilemeyen stratejiler ile rekabet avantajını elde tutmanın öne çıktığını söyledi. KOBİ'lerde yaratıcılıĞın ortaya çıkması için yapılması gerekenleri sıralayan Ünaldı, gerekli ortamın oluşturulması durumunda şirket çalışanlarının yaratıcılıkta verimli olacaklarını dile getirdi.
TÜBİTAK MAM Koordinasyon Müdürü Dr. Sibel Özdemir, kurumun bünyesinde yeralan 5 enstitüsü ile amaçlarının bilgi ve teknolojiyi sanayicinin hizmetine sunmak olduĞunu söyledi. Toplam 678 personelin 404'ünün araştırmacı olarak projeler geliştirdiğini belirten Özdemir, 6. Çerçeve Programı'na sanayiye ile ortak çalışma platformu yaratması bakımından büyük önem verdiklerini dile getirdi.
KOBİ'lerin Ar-Ge çalışmalarının başarılı olması için yapmaları gerekenleri belirten İnformatik A.?. Genel Müdür Yardımcısı Ulvi Kocailik de şunları söyledi:
"İşe bir mühendisle başlayın. Doğru ürün geliştirme yazılımını edinin. Analiz ve optimizasyonla maliyetlerinizi düşürün, rekabet gücünüzü artırın. Üniversitelerle işbirliği yapın. Müşteriniz, iş ortağınız ve tedarikçilerinizle mühendislik gücünüzü paylaşın. şirket yönetimi olarak Ar-Ge'ye destek ve öncelik verin."
Seminerin ardından söz alan TOSYÖV Genel Müdürü Hakan Erden vakıf olarak yaptıkları çalışmalardan bahsederek tüm KOBİ'leri 6. Çerçeve Programı'na katılmaya çağırdı.