Ara bulucu nasıl yazılır? Ara bulucu mu arabulucu mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Son derece geniş bir kelime dağarcığı olan Türkçe dilinde yabancı kökenli olan, birden fazla anlama karşılık gelen, iki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan çeşitli kelimeler bulunur. Bu kelimeler Türkçe dilinin sözcük dağarcığını genişletse de çeşitli yazım hatalarının yapılmasına da neden olabilir.

Türkçe dilindeki yazım, imla ve telaffuz kuralları Türkçe dilinin daha iyi ve daha doğru olarak kullanılmasını sağlamak ve yazım hatalarının önüne geçmek için oluşturulmuştur ve geliştirilmiştir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde çeşitli hatalar yapılabilir. En sık yazım hatası da birleşik türde olan kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması konusunda yaşanır. Birleşik türde kelimeler bazı şartlara göre ayrı ya da bitişik yazılabilir.

Ara bulucu nasıl yazılır?

İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türde bir kelime olan ara bulucu TDK’de (Türk Dil Kurumu’nda) uzlaştırıcı olarak tanımlanmıştır. Bu kelime taraflar arasında görülen uyuşmazlığı uzlaşma yolu ile çözen kişiler için kullanılır. Daha çok hukuk dilinde yer alan bu kelime günlük konuşma dilinde de yer alır.

Reklam
Reklam

Türk Dil Kurumu yazarken çok sık hataya düşülen ara bulucu doğru yazılışını ayrı olarak belirleyip kabul etmiştir. Yazım kurallarına göre ara bulucu kelimesi bitişik olarak yazılmamalıdır. Kelimenin doğru yazımı Türkçe yazım kurallarına göre ara bulucu şeklindedir.

Ara bulucu mu arabulucu mu?

Ara bulucu yazımı ayrı olmalıdır. Türkçe yazım kurallarına göre Türk Dil Kurumu da bu kelimenin doğru yazımının ayrı olması gerektiğini doğrulamıştır. Bu nedenle kelimenin arabulucu şeklinde yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelmektedir. Ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerin bazı özel durumlar ve bu kelimelerde aranan bazı şartlar şunlardır:

  • Etmek edilmek, eylemek gibi yardımcı fiiller ile oluşturulanlar
  • Hayvan türlerinden birinin ismi kullanılarak oluşanlar
  • Bitki türlerinden birinin ismi kullanılarak oluşturulanlar
  • Eşya, nesne ya da alet isimleri kullanılarak oluşturulanlar
  • Bilgi ve bilim kelimeleri kullanılarak oluşturulanlar
  • Yiyecek ya da içecek isimlerinden bir kullanılarak oluşturulanlar
  • Gök cisimlerinin adları
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: