Aracınızın dış yüzeyini düzenli olarak yıkamak boya yüzeyinin korunmasına yardımcı olur. Kir, toz, zift ve kuş pislikleri gibi kirleticiler, boyaya zarar verebilir ve korozyona yol açabilir. Haftada 1 veya 2 haftada 1 yıkama, aracınızın temiz kalmasını; Düzenli bakım, aracınızın mekanik aksamlarının sorunsuz çalışmasını; Frenler, lastikler ve motor gibi hayati parçaların düzenli kontrolü ise güvenli bir sürüş sağlar.
Arabanın doğru şekilde yıkama işlemi, kirlerin ve lekelerin temizlenmesini sağlayarak aracınızın parlak ve temiz görünmesine yardımcı olur. Araba yıkamak için şu adımları izleyebilirsiniz:
Su ve köpükle araba nasıl yıkanır konusunda da yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Araba yıkarken ilk önce su mu köpük mü konusu ise arabanın kirlilik durumuna göre değişir. Eğer aracınız çok kirliyse ve tozluysa önce temiz suyla kirlerin yumuşamasını sağlayabilir sonrasında köpüklü suyla iyice temizleyebilirsiniz.
Araba yıkamaya nereden başlanır ya da arabanın ilk neresi yıkanır konusunda bir çekinceniz varsa aracı yıkarken yukarıdan aşağıya doğru yıkamak daha iyi olacaktır. Önce tavandan başlayarak aracı yıkamaya başlayabilirsiniz. Eğer iç-dış yıkama yapacaksanız öncelikle arabanın içini yıkamanız daha iyi olacaktır. Camları sona bırakmak daha kolaylık sağlar.
Evde araba yıkamak daha ekonomik olabilir. Evde araba nasıl yıkanır konusunda da yine yukarıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir. Evde araba neyle yıkanır sorusu için de mikrofiber bez veya yumuşak bir sünger, araba şampuanı, temiz su ve kurulama bezi cevabını verebiliriz.
Benzinlikte araba nasıl yıkanır konusu ise çoğu benzinlik için farklılık gösterebilir. Eğer benzinlikte köpük makinesi varsa aracınızı köpük alanına park edin. Aracınıza önce temiz su sıkın, daha sonrasında köpük sıkıp mikrofiber bezle aracı temizleyin. Tekrardan temiz suyla aracınızı durulayıp temiz bir bezle kurulayın.
Araba yıkarken dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:
Aracınızı yıkamak için özel araba şampuanı kullanılması önerilir. Bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı veya diğer ev deterjanları araç boyasına zarar verebilir ve matlaşmasına neden olabilir.
Sıfır arabanızı yıkamak diğer arabalara kıyasla biraz daha özen ve dikkat gerektirir. Sıfır arabanın boyası daha hassastır ve çizilmeye daha meyillidir. Sıfır araba yıkarken arabayı gölgede ve motor soğukken yıkayın. Yüksek basınçlı su ve fırça kullanırken dikkatli olun. Mümkün olduğunca asitli ve kimyasal ürünlerden uzak durun. İlk birkaç ay boyunca arabanızı otomatik yıkamadan kaçının. Otomatik yıkamadaki fırçalar ve kimyasallar sıfır arabanın hassas boyasına zarar verebilir.
Beyaz arabayı yıkarken en önemli olan şey boyayı çizmeden ve zarar vermeden kiri ve lekeleri temizlemektir. Ancak özellikle şuna dikkat edin: Arabayı gölgede yıkayın. Güneşte yıkamak suyun leke bırakmasına neden olabilir.
Yüksek basınç boyaya zarar verebilir çiziklere ve aşınmalara neden olabilir. Lastik contaları, plastik aksamlar ve diğer hassas bileşenlere zarar verebilir. Elektronik cihazlara ve motor gibi önemli parçalara su sıçraması hasara yol açabilir. Dikkatli olmak kaydıyla tazyikli suyla araba yıkayabilirsiniz.