Arabam çalındı ne yapmam lazım? Nereye başvurmalıyım, nasıl bulabilirim?

Araç sahibi kişiler araçlarını olası kazalardan, hasarlardan ya da çalınma durumlarından korumak için sigorta yaptırırlar. Hem zorunlu hem de kişiye özel tercihle özel sigorta firmaları ile yapılan anlaşmalarla yaptırılabilen sigorta türleri vardır. Olası kötü durumlara karşı teminat sağlamak dışında çalıntı, kaza gibi olumsuz durum gerçekleştiğinde de yapılabilecek bazı işlemler vardır.

İstatistiki bilgilere ve araştırma sonuçlarına göre hem dünya çapında hem de Türkiye’de araç hırsızlığı yaşanmaktadır. Araç sahipleri böyle bir olay yaşamamak için çeşitli önlemler alsalar da bu tür bir durum ile karşılaştıklarında yapabilecekleri bazı işlemler bulunur. Bu işlemler için başvuru yapılabilecek yetkili ve ilgili kurum ve kuruluşlar vardır.

Arabam çalındı ne yapmam lazım?

Arabası çalınan kişilerin yapması gereken ilk iş 155 Polis İmdat Hattı'na veya 112 Acil Çağrı Merkezi'ne haber vermek olmalıdır. İhbarın ardından polisin yönlendirmelerine harfiyen uyulması da önemlidir. Gerekli bilgiler polise verilmelidir.

Reklam
Reklam

Yapılan çalıntı ihbarının resmileştirilmesi gerekir. Bunun için polis tarafından verilen tutanakların eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Tutanakta şu bilgiler eksiksiz ve doğru olarak verilmelidir:

  • Aracın son hâli
  • Çalınma anının yaşandığı tam konum ve tarih bilgileri
  • Araca ait fark edilebilir tüm ayrıntılar

Arabam çalındı ne yapmalıyım?

Çalıntı durumu söz konusu olduğu zaman ilk yapılması gereken işlem araç sahibinin bizzat polise ihbarda bulunması olmalıdır. Polisle hemen iletişime geçmek hatta direkt olarak bir karakola giderek durumu bildirmek gerekir.

Polis tarafından verilen tutanakta, aracın modeli, markası, rengi, tescil numarası, rengi, içinde bulunan eşyalar gibi tüm bilgiler yazılmalı ve eksiksiz olarak doldurularak teslim edilmelidir.

Arabam çalındı nereye başvurmalıyım? Araç çalıntı ihbarı nereye yapılır?

Aracı çalınan bir kişi kayıp ihbarını bekletmeden yapmalıdır. Çalıntı ya da kayıp araç ihbarı internet üzerinden, e-Devlet sistemi üzerinden, telefonla ya da direkt olarak karakola gidilerek yapılabilir. Ayrıca aracın tescil kaydının da çalındığı tarih belirtilerek Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elektronik sistemine kaydedilmelidir. Bu yapılamıyorsa en çok 15 iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine beyan edilmelidir.

Reklam
Reklam

Aracım çalındı nasıl bulabilirim?

Bir kişi arabası çalındığı zaman bu durumdan emin olur olmaz öncelikli olarak polise gitmeli ve ihbarda bulunmalıdır. Bunun ardından yapılabilecek başka işlemler de vardır. Bazıları şunlardır:

  • Çalınmış olan aracın markasına modeline benzer olan araçların satış ilanları kontrol edilebilir.
  • Aracı tanıyan bilen tüm kişilere çalıntı bilgisi verilmelidir.
  • Aracın çalınma anına ait olan görüntüler ve kamera kayıtları varsa haber kanalları ve hatta sosyal medya ile paylaşılır.
  • Polisin verdiği tüm yönlendirmelere birebir uyulmalıdır.

Arabam çalındı sigorta karşılar mı?

Kayıp araç ihbarı, bir aracın çalındığının tespit edilmesinin hemen ardından yapılmalıdır. Sigorta firmaları çalınan aracın ikinci el piyasasını ayrıntılı bir biçimde araştırır. Aracın belirlenen ikinci el tutarı üzerinden de araç sahibine ödeme yapılır. Araç sahibi bu teklifi reddedebilir ya da kabul edebilir.
Sigorta şirketleri, çalıntı araba durumlarında araç sahibi olan kişiden eksiksiz bir belge talebinde bulunur. İş takibi amacı ile bu konu sigorta şirketleri tarafından çok sıkı tutulur. Bu nedenle ek bazı belgeler de istenebilir. Bu belgeler şunlardır:

Reklam
Reklam
  • Sigorta poliçesinin aslı ve kopyası
  • Poliçe prim makbuzları
  • Sigortalı kişinin yaptığı beyan
  • 1 fotoğraf
  • 1 ay geçmiş olmasına rağmen araç hâlâ bulunamadıysa bulunmadığını dair rapor
  • Hasar gören malların tamamına ait faturalar
Anahtar Kelimeler: