Araban Buğdayı Kalitesiyle Öne Çıkıyor

Gaziantep'in Araban ilçesinde yetiştirilen buğday, sahip olduğu kaliteyle özellikle tohum firmaları tarafından tercih ediliyor.

Gaziantep'in Araban ilçesinde yetiştirilen buğday, sahip olduğu kaliteyle özellikle tohum firmaları tarafından tercih ediliyor.

Gaziantep Üniversitesi Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Durmuşali Söyler, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada en fazla üretilen ve tüketilen hububat ürünü olan buğdayda Türkiye'nin ekim alanları sıralamasında dünyada 7, üretim miktarında ise 8. sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye'de buğday üretim miktarının yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte 17 milyon ton ila 21 milyon ton arasında değiştiğini ifade eden Söyler, Türkiye'nin dünya buğday üretimindeki payının yüzde 3,6 olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Söyler, Araban'da 2012 yılı verilerine göre Toprak Mahsulleri Ofisinin makarnalık buğdaylarının ortalama kalite değerlerine uygun, yer yer bunların da üzerinde olduğunun göründüğünü kaydetti.

Söyler, şunları bildirdi:

"Araban Ovası ziraat yönünden çok özel bir yer. Orta Anadolu'da üretilen buğdaylara Araban buğdayı karıştırırlar. Orta Anadolu'nun buğday kalitesini yükselten yer Araban ilçesidir

Bugün İtalya'da en kaliteli makarnalar Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan yapılmaktadır. Gaziantep'in en kaliteli baklavaları Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olmaktadır. Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık ve köftelik bulgur Araban Ovası'nda yetişen buğdaydan olmaktadır. Bugün özel sektör ve kamu sektörü Araban buğdayı alabilmek için yarış halindedirler. Bir çok tohum şirketi Araban çiftçisiyle sözleşmeli üretim yapmaktadır."

Muhabir: Mahmut Bazlama

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: