Araban'da Kapari Tarımı

GAZİANTEP (AA) - Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Durmuşali Söyler, kapari bitkisinin Araban ovasında kuru tarım yapılan alanlarda alternatif ürün olabileceğini söyledi.

GAZİANTEP - Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Durmuşali Söyler, kapari bitkisinin Araban ovasında kuru tarım yapılan alanlarda alternatif ürün olabileceğini söyledi. Söyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişik yörelerde değişik adlarla anılan kaparinin Gaziantep civarında "şebellah" olarak bilinen bir bitki olduğunu kaydetti. Kendisinin de doktora konusu olan kapari bitkisinin sağlıktan erozyonla mücadeleye kadar bir çok alanda faydalı olduğunu ifade eden Söyler, "Kapari tıbbi bitkiler grubundadır. Tomurcuğunun, yaprağının, meyvesinin, kök kabuklarının değişik kimyasal bileşenler içermesi nedeniyle şifa verici özelliği vardır. Bu gün kozmetik sanayinin kullandığı bu ürün, ileriki yıllarda ilaç sanayinin kullanacağı ham madde kaynağı olabilir" dedi. Söyler, kaparinin elverişsiz tarım alanlarında dahi yetiştirmenin mümkün olduğunu, özellikle gelir seviyesi düşük yörelerde üretiminin yapılmasıyla o bölgedeki insanlara doğrudan veya dolaylı bir çok faydalar sağlayacağını belirtti. Söyler, şunları söyledi: "Kapari Araban ovasında kuru tarım yapılan alanlarda alternatif ürün olabilir. Rahatlıkla yetişmesi daha az maliyetli olduğu için çiftçilerimize ek gelir olacaktır. İşsizlere iş olanağı sağlayacak, değerlendirilemeyen araziler değerlendirilecek. Bu bitkiye ilgi çiftçinin menfaatine olacaktır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: