Arabanlı Çiftçiler Alternatif Ürünler Arayışında.

Gaziantep’in Araban ilçesinde çiftçiler, ürettikleri mevcut ürünlerden zarar ettikleri için yeni alternatif ürünlere yöneliyor.Araban İlçe...

Gaziantep’in Araban ilçesinde çiftçiler, ürettikleri mevcut ürünlerden zarar ettikleri için yeni alternatif ürünlere yöneliyor.

Araban İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zeynel Güneş, Araban İlçesinin tarım alanının 328 bin 300 dekar olduğunu belirterek, “Bunun 215 bin 400 dekarı tarla alanı, 300 bin 921 dekarı Antepfıstığı, 5 bin 37 dekarı üzüm bağı ve 3 bin 24 dekarında da zeytinlik bulunuyor” dedi.

İlçede tarla ürünleri olarak başlıca buğday, arpa, nohut, pamuk, sarımsak, dane ve silajlık mısır, kavun, karpuz ve biber ekimi yapıldığını belirten Güneş, “Bu ürünlere ilaveten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak son yıllarda alternatif ürün yetiştirme deneme çalışmalarına hız verdik. Bunun en önemli nedenlerinden birisi sürekli aynı ürünlerin ekilmesinden dolayı o ürünlere has hastalık ve zararlıların çoğalması neticesinde zararlılarla yapılan mücadelenin ekstra girdilere neden olması, sürekli aynı ürünlerin yetiştirilmesinden dolayı verim kayıpları yaşanmakta ve üreticinin gelirleri giderlerini karşılayamayacak duruma gelmesi. Bu konularda yapılan çiftçi eğitim toplantılarıyla özellikle Araban Ovası’nda alternatif ürünlerin çoğaltılması hususlarında çiftçilerimiz bilgilendirilmekte ve teşvik etmekteyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Şu ana kadar alternatif ürün olarak daha önceki yıllarda ayçiçeği ekimi yapıldığını ve başarı sağlandığını kaydeden Güneş, “2012 yılında Araban Ovası’nda ilk defa 200 dekarlık alanda Arabanlı çiftçilerinden Ercüment Dai, Enes İncioğlu ve Kazım Kılıç’a Müdürlüğümüzün tavsiyesi üzerine kendi arazilerine yerfıstığı ekimi yaptırılmış ve başarı sağlanmıştır. Bu ürünlerin ekimine 2013 yılı üretim sezonunda da devam edilecektir. Bunlara ilaveten alternatif ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında 2013 yılında ilçeye bağlı Aşağı Yufkalı köyü çiftçilerimizden Cengiz Öztürk, Mehmet Bali ve Ahmet Ataş çiftçilerimiz Aşağı Yufkalı köyü sınırları içerisindeki dört yüz dekarlık alanda Araban Ovası’nda ilk defa patates deneme ekimi yapıldığı” dedi.

Güneş, “Araban Ovası’nda üretim yapan çiftçilerimizin zarar ettiği eski ürünlerden alternatif ürünlere yönelmesi için Müdürlüğümüzce tüm incele ve araştırmalar yapılarak çiftçilerimizi alternatif ürünlere yöneltiyoruz’’dedi.

Arabanlı çiftçilerden Ercüment Dai ise,’’Atalarımızın zamanından beri Araban Ovası’ndaki arazilerimizde buğday, arpa, nohut, pamuk, kavun, karpuz ve biber ekimi yaparak ailemizin geçimini sağlamaya çalışıyorduk. Son yıllarda her yıl artarak devam eden ürün üretimindeki girdilerin artmasıyla birlikte zarar etmeye başladık. Bu nedenle alternatif ürünler arayışına girdik. Geçen yıl 50 dekarlık kendi arazimde alternatif ürün olarak yerfıstığı deneme ekimi yaptım ve dekara beş yüz kilogram verim aldım. Bu yıl da yüz elli dekar yerfıstığı ekimi yapmak için arazimi hazırladım. Şimdiye kadar arazilerimde ağırlıklı olarak pamuk ekimi yapıyordum. Pamuk üretiminin girdilerinin her geçen yıl artması nedeniyle her yıl hasat dönemini zararla kapattığım için bundan böyle pamuk yerine yerfıstığı ve değişik alternatif ürünler ekimi yapacağım. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün biz çiftçilere alternatif ürün ekimi için desteklerinden dolayı Arabanlı tüm çiftçiler ve şahsım adına teşekkür ederim’’dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: