Araç muayene istasyonları özelleşiyor

Ankara - Danıştay, "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkındaki Yönetmeliğin" yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın 23 Eylül 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Danıştay 8. Dairesi ilk kararını verdi.

  1. Daire, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Kararda, yönetmeliğin dayanağı olan ve Karayolları Trafik Yasası'nda değişiklik öngören "araçların muayeneleri, yetki verilen gerçek veya tüzel kişilerin muayene istasyonlarında yapılır"
Reklam
Reklam

şeklindeki yasa hükmünün, Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülerek daire tarafından iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü anımsatıldı. Anayasa Mahkemesi'nin bu hüküm hakkında (daha sonra 5398 sayılı yasa ile değiştirildiği için) karar verilmesine yer olmadığına hükmettiği anımsatılan kararda, 5398 sayılı yasa ile dava konusu yönetmeliğin yürürlük tarihi arasında paralellik sağlandığı, bu hükmün yönetmeliğin dayanağı haline geldiği kaydedildi.

Yönetmeliği, dayanağı olan yasa maddesindeki değişikliklerden bağımsız düşünme olanağı bulunmadığı, yönetmelikte yer alan kavram ve kuralların da değişiklikle öngörülen doğrultuda olduğu ifade edilen kararda, bu nedenle yürütmenin durdurulması isteminin reddedildiği belirtildi.

Davacı Makine Mühendisleri Odası karara itiraz ederse, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. 8. Daire, yönetmeliğin iptali istemini ise daha sonra karara
bağlayacak.

Reklam
Reklam