Araçların egzozlarından çıkan gazlar zehirliyor

Kars Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde oluşturulan Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı...

Kars Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde oluşturulan Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik- Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases (GARD), karbonmonoksitin kapalı ortamlarda öldürücü olabildiğini bildirdi.

Aşırı soğukların yaşandığı bugünlerde hava kirliliği de Kars’ta hayatı tehdit ediyor. Soba bacalarından çıkan dumanların, kara bulutla kapladığı ilde problemin çözümü için doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor. Bir diğer hava kirliliğinin sebebi olarak araçların egzozlarından çıkan karbonmonoksit gazı gösteriliyor.

Reklam
Reklam

Kars İl GARD sorumluları, karbonmonoksit gazının yüzde 80'lere varan oranlarda havada asılı kaldığını, kirli gazların aynı zamanda binaların, anıtların, heykellerin üzerine sindiğini ve zamanla kirlenmeye neden olduğunu belirtti. Özellikle okulların ikinci dönemlerinin açılacağı şu zamanlarda trafiğin çok yoğun olacağını; otomobil, kamyon ve diğer araçların egzozlarından yayılan gazların sağlığı, özellikle de çocukları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Uzmanlar, "Çocuklarımızı bu konuda uyarmamız ve bilgilendirmemiz gerekmektedir. Egzozlarından çıkan siyah dumanların bileşiğinde bulunan gazlar, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltmakta, doku, kemik ve sinir sistemlerine zarar vermektedir." uyarısında bulundu.

İngiltere'de yapılan bir araştırmanın, çocuklarda görülen kanserin büyük ölçüde egzozlardan yayılan gazların neden olduğu hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koyduğuna dikkat çeken İl GARD sorumluları, "İngiliz Journal of Epidemiology and Community Health dergisinde yayımlanan araştırmada, özellikle dizel motorlu araçların yaydığı karbonmonoksit ve bütadien 1.3 gazlarının çocuklarda görülen kanserin başlıca sorumlularından biri olduğu belirtilmiştir." dedi.

Reklam
Reklam

Egzoz gazlarının yanı sıra sigara, hava kirliliği, fabrika dumanları, endüstriyel buharların aynı zamanda insan cildini olumsuz yönde etkilediği kaydedildi. Araştırmaların, yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının yüzde 80-90'ının çevresel zararlardan meydana geldiğini gösterdiği ifade ediliyor. Bu konuda yapılması gereken ilk işin ise araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları olduğu belirtiliyor. İl GARD sorumluları, egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan araçların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bin 600 liraya varan cezalara çarptırılacağına dikkat çekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz