Aral, 2013’te iyi hasat bekliyor

Aral Endüstri Ürünleri’nin İthalat ve İhracat Müdürü Didem Aral Savucu, 2013’te, geçen yıla göre düşük de olsa iyi bir hasat beklediklerini kaydetti

Noba, Ekin, Artımlı ve Prenses markalarıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarlara yönelik faaliyet gösteren Aral Endüstri Ürünleri’nin İthalat ve İhracat Müdürü Didem Aral Savucu, 2013’te, geçen yıla göre düşük de olsa iyi bir hasat beklediklerini kaydetti.

Faaliyetlerine 1983’te başlayan firma, Mersin’deki tesislerinde pirinç, bakliyat ve şeker işleyerek, ürünlerini yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına sunuyor. Bünyelerine 2007’de Keşan’da kurulan çeltik işleme tesisini ilave ettiklerini açıklayan Didem Aral Savucu, Türkiye’nin en büyük çeltik üretim bölgesinde kurulan bu tesiste Osmancık, Baldo gibi yerli tür pirinç üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı. Her iki tesiste de ürünlerinin yüksek kalitede üretilip özel ambalajlarla tüketiciye ulaştırıldığını vurgulayan Savucu, 2013'te geçen yıla göre düşük olsa da yine iyi bir hasat beklediklerini açıkladı. Savucu, 2012'de mevcut durumlarını koruduklarını, ülkenin genel hedefleriyle doğru orantılı bir yılı geride bıraktıklarını bildirdi.
Başbakanlık genelgesi ile başlatılan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın, kamu spotlarının görsel ve işitsel basın kanallarında yayınlanması ile tüm hızıyla devam ettiğini hatırlatan Savucu, bu çalışma ile bakliyat sektörünün öneminin bir kez daha vurgulandığını söyledi. Bakliyat, pirinç ve bulgurun sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez parçası olduğu yorumunda bulunan Savucu, devam eden Sağlık Bakanlığı projesinin ilkokullara kadar inmesi ile sektörün güçlendiğini bildirdi.
Gerek ekonomik nedenler, gerekse insanların beslenme şekillerinin çeşitlenmesi nedeniyle bitkisel enerji ve protein kaynaklarının mutfaklarda hak ettiği yeri almaya başladığını dile getiren Savucu, tüm bu gelişmelere rağmen gıda ve tarım ticaretinin Türkiye’de istenilen seviyelerde olmadığını savundu.

Reklam
Reklam

“Türkiye’de ticaret potansiyelin altında”

Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Didem Aral Savucu, tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının yüzde 8.3, tarımsal istihdamın toplam istihdam içindeki payının ise yüzde 24.7 olduğunu söyledi. Tarım ihracatının ise, toplam ihracat içinde yüzde 11’lik paya sahip olduğunu belirten Savucu, bu rakamların istenilen seviyelerde olmadığını söyledi. Savucu, Türkiye’nin çevresinin gıda çeşitliliği yönünden zayıf ve talepkar Ortadoğu, Orta Asya ve Rusya tarafından çevrili olmasının da büyük bir avantaj oluşturduğunu sözlerine ekledi.