Aralık'ta Ihracat 11,9 Milyar Dolar

Aralık ayında ihracat 11,9 milyar dolar oldu. İstatistik Kurumu'nun 11 aylık verileri ile İhracatçılar Meclisi...

Aralık ayında ihracat 11,9 milyar dolar oldu. İstatistik Kurumu'nun 11 aylık verileri ile İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin Aralık verileri birlikte değerlendirdiğinde 2012 yılı ihracatı, 2011 yılına göre yüzde 12,6 artarak 151,9 milyar dolara ulaştı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM'in Aralık ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıya katıldı. Burada yaptığı konuşmada, 2001 krizinden sonra 27 çeyrek kesintisiz büyüyen Türk ekonomisinin, 2008 krizinin etkisiyle 1 yıl küçülmüş olsa bile son 12 çeyrekten beri aralıksız büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin yılın 9 ayında yüzde 2,6 büyüdüğünü kaydeden Çağlayan, ''Tabii büyüme rakamı, benim açımdan daha da büyüyebilecek bir rakam olarak değerlendirmekle birlikte, diğer ekonomilerle kıyasladığımızda Türkiye, bu konuda da önemli bir şekilde ayrıştı.'' dedi. İthalat rakamlarından bahsetmediği yönündeki eleştirilere değinen Bakan Çağlayan, ortada saklı gizli bir şeyin olmadığını ifade etti. İhracatla ithalat rakamlarını birlikte değerlendirdiklerini söyleyen Çağlayan, Şubat ayında yapılacak toplantıda ithalat konusunda da ezberleri bozacaklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, 2012'de 11 aylık ithalatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 gerileme gösterdiğini ve 216,7 milyar dolara düştüğünü belirtti. Orta Vadeli Program'da (OVP) tahminin 239,5 milyar dolar olduğunu, 31 Aralık günü verilerinin de Ocak sonunda açıklanacağını kaydeden Çağlayan, “Zannediyorum bunun altında bir ithalat rakamıyla karşılaşacağız. Cari açıkta henüz 10 aylık veriler açıklanmış durumda. 2011'in 10 ayında 65 milyar dolarlık bir cari açığımız varken, 2012'nin aynı döneminde bu rakam 41 milyar dolara düşmüştür. 23,8 milyar dolarlık azalma olmuştur. Burada asıl altını çizeceğim şey, cari açığın ilk 10 ayda yaklaşık yüzde 36,7 oranındaki düşüşün 18 milyar dolardan fazlasının mal ve hizmet ihracatı kaynaklı olduğudur. Bu son derece önemlidir. Yani cari açığı biz ihracatla, ihracat yaparak, ihracatla büyüyerek azalttık. OVP hedefi 58,7 milyar dolardı. Şu an için öyle görünüyor ki bu rakam, yılsonu itibariyle 50 milyar dolar seviyesinde olacak.'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

2012'nin 10 ayında hizmet ticaretindeki artışın yüzde 7 olduğunu ve 35,8 milyar dolar seviyesine ulaştığını anlatan Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki 2012 sonu itibariyle bu rakam 41 milyar doları bulacaktır. 2013 hedefimiz ise 45 milyar dolardır.'' diye konuştu.

"TÜİK VERİLERİ 153 MİLYAR DOLARA İLERLEYECEK"

Aralık ayı TİM verilerine göre ihracatın 11,9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, 2012 yılı 11 aylık TÜİK ve Aralık ayı TİM verilerini birlikte değerlendirdiğinde 2012 yılı ihracatının, 2011 yılına göre yüzde 12,6 artarak 151,9 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bakan Çağlayan şöyle devam etti:

“Hayırlı, uğurlu olsun. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Gerçekten övünç ve onur duyduğumuz bir rakamla karşı karşıyayız. Şimdi Aralık ayında, Ocak sonu itibariyle açıklanacak TÜİK verileriyle ümit ediyorum ki bu rakam Cumhuriyet tarihinde önemli bir seyirle, 153 milyar dolara doğru ilerleyecek. Türkiye böylelikle yaklaşık 153 milyar dolar mal ihracatı ve 41 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla 194 milyar dolar ihracat geliri olan bir ülke olacaktır.”

Reklam
Reklam

2012 yılında 66 ülkede 37 fasılda ihracatta da rekor kırıldığını bildiren Çağlayan, 1 milyar doların üzerinde ihracatı olan il sayısının 16'ya ulaştığını söyledi. Çağlayan bu ay açıklanacak TÜİK verileriyle ihracatın 153 milyar dolara doğru ilerleyeceğini açıkladı.

Çağlayan, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, Türkiye'nin mücevher ihracatına ilişkin sorusuna Çağlayan, “Mücevher ihracatı içinde yer alan, işlenmişi ve işlenmemişiyle beraber, gerek altın ihracatı gerek diğer mücevherat ihracatında önemli bir artış oldu.” şeklinde karşılık verdi.

Başka bir soruya ise Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2012'nin dördüncü çeyrek büyüme rakamının Orta Vadeli Program öngörülen rakamdan daha büyük bir rakam olacağını söyledi. Merkez Bankası'nın faizleri düşürdüğünün aktarılması üzerine ise “Faizlerin daha da düşmesi gerekiyor. 27 baz puanlık düşüş yetmez.” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: