Aramalarda Muhtarın Bulunması Hukuk Gereği

Resmi görevli personel tarafından yapılan aramaya eşlik etmesi istenilen mahalle muhtarının olay yerinde bulunma sebebinin...

Resmi görevli personel tarafından yapılan aramaya eşlik etmesi istenilen mahalle muhtarının olay yerinde bulunma sebebinin resmi makamların talebi ve hukukun gereğinin bir sonucu olduğunu bildirildi.

Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada,

“Son zamanlarda adli yargı kararları doğrultusunda yapılan konut, işyeri veya diğer kapalı yer aramalarında görev alan resmi personele eşlik eden mahalle muhtarlarının, evinde veya işyerinde adli arama yapılan şahıslar tarafından rahatsız edildikleri yapılan müracaatlardan anlaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

“Ceza Muhakemesi Kanununun “Arama Kararı” başlıklı 119.maddesinde yer alan “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının, Cumhuriyet Savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler” denilen açıklamanın son bölümünde şunlar belirtildi:

“Cumhuriyet Savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulundurulur” hükmü doğrultusunda konut, iş yeri veya diğer kapalı yer aramalarında görev alan resmi personele Mahalle Muhtarı, ihtiyar heyeti ve komşulardan iki kişinin eşlik etmesi kanuni bir zorunluluk olarak gerekmektedir.

Bu çerçevede, resmi görevli personel tarafından yapılan aramaya eşlik etmesi istenilen mahalle muhtarının olay yerinde bulunma sebebinin resmi makamların talebi ve hukukun gereğinin bir sonucu olduğunun bilinmesi hususunu bildiririz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: