Aranan formül bulundu!

Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı. Köşk'e çıkarsa partiyi ve hükümeti 'geçiş dönemi' başbakanına emanet edecek.

Başarılı olursa 2015 seçimleri sonrası 'başkan' ya da 'yarı başkanlığı' zorlayacak. Parlamenter sistemden vazgeçilirse Gül'ün AK Parti'nin başbakanı olma şansı azalıyor. Geçiş dönemi için Bülent Arınç ismi güçlendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve AK Parti liderliğine yönelik yol haritası belli oldu. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adaylığını netleştirdi. Başbakanlık görevine 'kıdemli' ve 3 dönem kuralı gereği sonraki seçimde olmayacak bir isim gelecek. Erdoğan, Çankaya’da olsa da etkisini hükümet üzerinde sürdürmeye devam edecek. AK Parti’de halen Erdoğan sonrası için 1 numaralı aday olarak isteniyor ama senaryoya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2015 seçimlerine kadar kenarda bekleyecek.

Reklam
Reklam

Abdullah Gül ile 'Köşk' gündemli bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejisi iyice belirginleşti. AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) önceki gün aldığı 3 dönem kuralının devam edeceği ve seçim sisteminin değişmeyeceği kararı Erdoğan’a 'köşk’ün kapısını araladı. Erdoğan, 'köşk’le sınırlı olmayan bir siyaset mimarisi uğraşı veriyor. Cumhurbaşkanı Gül’ü yakından ilgilendiren bu proje için ağustos-haziran arası adeta test dönemi olacak. AK Parti’de güncellenen son senaryo şöyle:

'Geçiş dönemi başbakanı' kim olacak?

Başbakan Erdoğan, ağustosta 'köşk’e aday olur seçilirse hükümete başbakan atayacak. Bu arada AK Parti kongresi toplanıp yeni genel başkanını seçecek. 'Eşbaşkan' modeli düşünülmüyor. Onun yerine 'geçiş dönemi başbakanı' görev yapacak. Bu görev için en güçlü aday olarak yeniden Bülent Arınç ismi konuşulmaya başlandı. AK Parti’nin ‘kurucu baba'larından olan Arınç, 2007 'köşk' seçimlerinde olduğu gibi yine devrede. Arınç’ın 'ağabey' olarak partiyi seçime götürmesi ve hükümete başkanlık etmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Erdoğan 'Köşk’te, nefesi Başbakanlık'ta

Başbakan Erdoğan bu süreçte 'terleyen cumhurbaşkanı' olarak icranın içinde olacak. Yetkilerini sonuna kadar kullanacak ve etkisini hissettirecek 'geçiş dönemi' için Bülent Arınç gibi 3 dönem kuralına takılacak olan Ali Babacan, Binali Yıldırım’ın da adları geçiyor. Bu isimler 2015’e kadar görev yapması beklenen arayışlarda geçiyor. Farklı bir model Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için konuşuluyor. Parti içinde Erdoğan sonrasında Davutoğlu’nun kalıcı bir şekilde devam etmesini isteyenler dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra seçim sonrası Numan Kurtulmuş’un partinin başına geçmesini arzu eden etkili bir grup da bulunuyor.

Abdullah Gül 2015’e kadar kenarda

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan’ın ajandasında en azından 2015 seçimlerine kadar görülmüyor. Erdoğan 'köşk’e çıkarsa Gül de bir süreliğine kenara çekilmiş olacak. Erdoğan ve kurmayları bir yıldan az sürecek 'geçiş dönemi'ni başkanlık-yarı başkanlık modelinin denemesi olarak görmek istiyor. Eğer güçlü cumhurbaşkanlığı modeli halktan olumlu karşılık görürse 2015 seçimlerinde AK Parti’ye damgayı yine Erdoğan vuracak. Başbakanlık ve genel başkanlık koltuğuna iddialı bir ismin oturmasına gerek kalmayacak. Erdoğan, o zaman seçimlerde anayasal çoğunluk sağlayarak başkanlık sistemine geçişi zorlayacak.
AK Parti yönetiminin kabullendiği bu projeye göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önündeki seçenek 2015 seçimlerini beklemek. Gül’ün 'düşük profil' başbakanlık modeline yanaşmayacağı biliniyor. Parlamenter sistemin terk edilmesi durumunda Gül üzerine yapılan senaryolar çöküyor.
Başbakan Erdoğan, 'köşk' adaylığı için son istişareyi gelecek hafta Afyonkarahisar’da parti yönetim kademeleriyle yapacak. Bu arada halkın eğilimini öğrenmek için geniş kapsamlı anket yapılıyor. Afyon toplantısında anket sonuçları da değerlendirilecek. AK Parti, muhalefet partilerini de dikkate alarak adaylık açıklamasını geciktirmekten yana. RADİKAL

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: