Arap baharı Irak’ı en önemli pazar yaptı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ortadoğu-Körfez Bölgesi Koordinatörü Suzan Cailliau, Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın ardından Irak...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ortadoğu-Körfez Bölgesi Koordinatörü Suzan Cailliau, Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın ardından Irak pazarının Türk işadamları için çok daha önemli olduğunu söyledi.
Adana Ticaret Odası’ndaki 'İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve İhracatta Devlet Yardımları' konulu eğitim çalışmasına katılan Cailliau, Arap Baharı'nın Türkiye açısından bazı sıkıntılar getirdiğini ifade etti. Ortadoğu'da toplam 284 milyonluk bir nüfus bulunduğunu aktaran Cailliau, bunun da dünya nüfusunun yüzde 4'üne denk geldiğini ifade etti. Türkiye'nin ihracatında 52.6 milyar dolar ile AB ülkelerinin ilk sırayı aldığını vurgulayan Cailliau, bunu 31.8 milyar dolarla Asya, 18.7 milyar dolarla da Ortadoğu pazarının izlediğini kaydetti. Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların ardından Irak'ın, Türkiye açısından en önemli pazar haline geldiğine dikkat çeken Cailliau, Irak'a 2011 Ocak-Ekim döneminde gerçekleştirilen ihracatın 6.6 milyar dolara ulaştığını, önümüzdeki dönemde bu rakamın daha da artacağını dile getirdi.
Irak’ın ithalatının yüzde 26.4’ünün Türkiye’den gerçekleştirildiğine dikkat çeken Cailliau, “Ortadoğu'ya yönelik olarak gerçekleştirilen ihracatta; inşaat, yapı malzemeleri, ev tekstili, gıda ve tarım ürünleri, mobilya, makine ve aksanları sektörleri öne çıkıyor. Ayrıca turizm, otomotiv ve yan sanayi de önemli. Türkiye müteahhitlik hizmetleri bakımından Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde çok güçlü bir konumda. Geçen yıl Türk firmaları yurt dışında 187.6 milyar dolarlık iş üstlendi. Bunun yüzde 25’i yani 46.8 milyar dolarlık bölümü Ortadoğu bölgesinde gerçekleştirildi. Irak bu sektörde de 10.7 milyar dolarla en büyük pazar olarak karşımıza çıkıyor. “ dedi.

Reklam
Reklam

SURİYE'DEKİ OLAYLAR TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Suriye ile daha önce yapılan; 'Serbest Ticaret Anlaşması'nın iki taraflı olarak askıya alındığını anımsatan Cailliau, iki ülke arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle taşımacılık sektöründe problemler yaşanmaya başlandığını ifade etti. Suriye üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan transit taşımacılığın da durma noktasına geldiğine işaret eden Cailliau, AB ve ABD'nin uyguladığı ambargolardan dolayı Suriye ile bankacılık ilişkilerinin da durdurulduğunu, Suriye'nin, AB'ye yönelik ham petrol ihracatı yapamaz hale geldiğini, bu durumun ülkede finans sıkıntısına neden olduğunu anlattı.
Suriye'de yaşananlardan dolayı özel mevduat hesaplarından 2 milyar dolarlık bir para çekilirken, 2010 yılında 6 milyar dolarlık bir gelir elde edilen turizm sektörü adeta durma noktasına geldiğine değinen Cailliau, "Türkiye bölge açısından önemli bir sanayi ürünleri tedarikçisi konumunda. Bunun yanında bölgedeki petrol ve doğalgaz üretimine bağlı olarak finansman kaynaklarının güçlü olması ve tüketimin de yüksek olması Türkiye için bir avantaj." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz