Arap Birliği: Suriye'de keskin nişancılar tehdit

Arap Birliği, Suriye'den hala silah seslerinin geldiği ve keskin nişancıların hala tehdit oluşturduğu uyarısında bulunurken, muhaliflerden cezaevinde olduklarını düşündükleri kişilerin isimlerini istedi.

Arap Birliği, Suriye'de çatışmaların sürdüğünü ve keskin nişancıların da hala bir tehdit olduğunu duyurdu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Suriye ordusunun yerleşimlerin bulunduğu bölgelerdeki ağır silahları kentlerin dış kesimlerine çektiğini söyledi.

Kahire'de bir basın toplantısı düzenleyen Arabi, ''Silah sesleri var. Silahların tamamen susması gerekiyor'' derken, kimin kime ateş ettiğini söylemenin de zor olduğunu kaydetti.

Arabi, çatılarda sivillere tehdit oluşturan keskin nişancıların bulunduğunu da vurgularken, muhaliflerden cezaevinde bulunduğunu düşündükleri kişilerin listesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

BM, mart ayında hükümet karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana Suriye'de en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Arap Birliği'den 60 gözlemci de birliğin barış planını uygulanıp uygulanmadığını incelemek üzere salı gününden bu yana bölgede.

Ancak rejim muhalifleri, şiddet olaylarında azalma yaşanmadığını, gözlemcilerin varışından bu yana en az 150 kişinin öldürüldüğünü iddia ediyor.

Muhalif Yerel Koordinasyon Komitesi, pazartesi günü 10 kişinin öldürüldüğünü, bu ölümlerden altısının Humus kentinde meydana geldiğini öne sürdü.

Heyete tepki

Muhaliflerin Arap Birliği'nin ölüm olaylarını durdurmamış olmasına öfkeli oldukları bildiriliyor.

Bazı muhalifler de gözlemci ekibinin başkanı Sudanlı general Mustafa el Dabi'nin Suriye rejimi yanlısı olduğunu öne sürüyor.

Arap Birliği'ne bağlı Arap Parlamentosu adlı danışma komitesi de dün izleme yapan Birlik heyetini, Suriye güvenlik güçlerinin protestoları zor kullanarak bastırması nedeniyle görevine son verip ülkeden ayrılmaya çağırdı.

Reklam
Reklam

Kuruluşun sözcüsü, "Suriye rejiminin masum sivilleri öldürmeye devam ettiği göz önüne alındığında" izleme heyetinin ülkeden ayrılması gerektiğini savundu.

Arap Birliği izleme heyetinin Suriye'ye gitmesinden bu yana şiddet olaylarının azalmadığı kaydediliyor.

Birlik heyetinin Suriye'deki görevi, rejimin Arap Birliği tarafından ortaya konan barış planına uyup uymadığını izlemek.

Arap Parlamentosu Başkanı Selim el-Dikbasi, yaptığı açıklamada "Arap izleme heyetinin ülkede bulunmasına rağmen süre giden baskının Arap halkında öfkeye yol açtığı ve izleme heyetinin ülkeye gitme amacına ters olduğunu" belirtti.

Dikbasi, heyetin Suriye'de olmasının rejimin insanlık dışı eylemlerini gizleme işlevi gördüğünü de ekledi.

Arap Parlamentosu adlı danışma komitesi, Arap Birliği üyesi devletlerden seçilen 88 üyeye sahip. Komitenin tavsiyelerinin Birlik üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve Komite Arap Birliği'nden bağımsız hareket ediyor.

Suriye'de olayları izleyen haberciler, birçok göstericinin Arap Birliği'nin şiddet olayları durduramamasına öfke duyduklarını aktarıyor.

Reklam
Reklam

Arap Birliği heyetinin, çatışmalara son verilmesini, ordunun sokaklardan çekilmesini ve siyasi tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesini öngören barış planının uygulanıp uygulanmadığını gözlemek üzere Suriye'de 60 kadar üyesi bulunuyor.