Arap dünyası geri kalmışlık zincirini kıramıyor

KAHİRE (İHA) - BM Kalkınma Programı'nın, Mısır'ın başşehri Kahire'de açıklanan raporu, Arap dünyasındaki siyasi ve ekonomik geri kalmışlığı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Raporu hazırlayan bağımsız uzmanlar, demokrasi ve kadın hakları alanlarında gelişme olmadan Arap dünyasının bu çıkmazı aşamayacağı görüşünde birleşiyor.

22 Arap ülkesindeki kalkınma durumunun kapsamlı şekilde araştırıldığı raporla ortaya çıkan sonucun çarpıcı, cesaret kırıcı ve başarı ümidi az olduğu ifade edildi. Dünyanın hiçbir bölgesinde üretkenlik, Arap ülkelerindeki kadar düşük değil. Sadece kara Afrika'da daha fazla yoksulluk var. İnternet kullanıcılarının ve kendi internet sayfalarına sahip olanların sayısı, hiçbir yerde Arap ülkelerindeki kadar az değil. Kalkınma açısından Arap ülkeleriyle karşılaştırılabilecek hiçbir bölgede siyasi özgürlükler bu kadar kısıtlanmamış, hiçbir bölgede kadınlar bu kadar güçsüz değil ve yabancı yatırımlar bu kadar az değil.

Reklam
Reklam

Dünyanın hiçbir bölgesinde kültürel alışveriş bu kadar düşük düzeyde seyretmiyor. Tüm Arap ülkelerinin toplamında yılda sadece 330 kitap Arapça'ya çevriliyor. Halbuki yabancı dillerden çevrilen kitap sayısı sadece İspanya'da yılda 100 bini buluyor. 100 bin kitap, Arap dünyasında geçen bin yılda Arapça'ya çevrilen kitap sayısına denk geliyor.

280 milyonluk Arap dünyasının toplam milli geliri, 40 milyonluk İspanya'nın milli gelirinden yüzde 10 daha az. Arap ülkelerinde gücü ellerinde bulunduranlara yasal siyasi yollardan hesap sorulamaması ayrı bir sorun. Arap yöneticiler, vatandaşlarına en temel demokratik hakları tanımaya yanaşmıyorlar. Ülkelerini ekonomik, siyasi ve toplumsal alanda uçuruma sürüklüyorlar ve onları hiç kimse durduramıyor.

Uzmanlar, Ortadoğu'nun Avrupa'ya coğrafi, siyasi, kültürel ve ekonomik anlamda komşu bir bölge olduğunu hatırlatarak, "Avrupalılar, 400 milyon insanın gelecek 20 yıl içinde bu şartlar altında yaşayacak olmalarına ilgisiz, kayıtsız kalamaz. Çünkü bunun Avrupa üzerine de doğrudan etkileri olacaktır" diyor.

Reklam
Reklam