Arap dünyası ihtiyatlı

KAHİRE (İHA) - ABD'nin Irak'taki rejimin değiştirilmesi isteğine karşı çıkan Arap dünyası, Irak'ın silahsızlandırılmasıyla ilgili bugün BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen kararın ardından ya herhangi bir tepki vermekte ihtiyatlı davranıyor veya sessiz kalmayı tercih ediyor.

Bugüne kadar, yeni bir BM kararının alınmasına gerek olmadığını dillendiren Bağdat'tan da karar sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

1441 sayılı BM Güvenlik Konseyi'ne firesiz kabul oyu veren şimdiki 15 Güvenlik Konseyi üyesi arasında Suriye'de bulunuyor. Halbuki Suriye, bugüne kadar sürekli Irak'a karşı askeri bir operasyona karşı olduğunu yüksek sesle dile getiriyordu.

Reklam
Reklam

Arap ülkelerinden hiç birinden karara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, sadece 22 ülkenin üye olduğu Arap Grubu sözcüsü, Hisham Yussef kısa bir yorumda bulundu.

Yussef, Grubun Güvenlik Konseyi kararlarına saygı duyduğunu ve kararın yankılarının bu hafta sonu yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ele alınacağını kaydetti.

Bu arada, Cuma gecesi ilerleyen saatlerde Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri görüşmelerde bulunmak üzere Mısır'ın başşehri Kahire'ye geldi. Görüşmelerde yeni BM kararıyla ilgili son durumla birlikte iki yıllık Filistin intifadasının da ele alınacağı bildirildi.