Arap dünyasının tesettürlü bebekleri

Arap ülkelerinde şimdilerde Barbie bebeklerinin yerini tesettürlü bebek 'Fulla'lar aldı.

Arap dünyası Batı'nın simgesi olarak gördükleri Barbie oyuncak bebeklere savaş açarak İslami geleneklere uygun bebekler yapıyor. İranlıların 'Sara'sı, Faslıların Osmanlı Sarayı'nda bir cariyeyi çağrıştıran 'Leyla'sı ve Michiganlı bir firmanın 'Razanne'sinden sonra Suriyeli New Boy Design Studio Space Stoon adlı firma da Fulla'yla Arap çocukların kalbini fethetti.

Yalnız Suriye değil, Mısır, Ürdün ve Katar'daki dükkanlar da pembe renkli Fulla ürünlerinden geçilmiyor. Akdeniz bölgesinde yetişen bir tür yaseminin ismini taşıyan Fulla bebeklerinin tasarımcısı olan New Boy Design Studio Space Stoon isimli firmanın satış müdürü Muhammed El Sabbagh, "Reklamlarımız pozitif mesajlarla yüklü. Fullalar 'dürüst, sevgi dolu, şefkatli, ve anne-babalarına saygılı ol' diyor" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

El Sabbagh, "Amacımız Arap dünyasındaki Müslümanlara tesettürü anlatmaktır. Batılı Dünya Barbie bebekleri ile tanıştı. Barbie bebekler bikinili, mayolu ve çıplaktır. Batılı toplumlar Barbie bebekleri istiyor. Biz Arap dünyasında Barbie'ye rakip olarak Fulla'yı çıkardık. Fulla Müslüman toplumlarının istediği ve benimsediği bir bebektir. Ev ve işyerinde kadınların giydikleri giysileri Fulla'da uyguladık. Bizim farkımız tesettürlü olmamızdır. Barbie terbiyesiz, Fulla ise terbiyeli bir bebektir. Fulla çıktıktan sonra özellikle Arap ülkelerinde Barbielerin satışları durdu. Her annenin gönlünde Fulla bebek yatıyor" diye konuştu.

Fulla çılgınlığı Suriye'de sadece bebeklerle sınırlı değil. 2003'te piyasaya çıkan Fulla, elbiseden çiklete, okul gereçlerinden bisiklete kadar birçok üründe marka haline gelmiş durumda. Kişi başına aylık gelirin 150-200 dolar olduğu Suriye'de bir Fulla bebeğin fiyatı 5 ile 20 dolar arasında değişiyor.