Arap girişimcilerden Türk işadamlarına işbirliği teklifi

Arap İş Kadınları Konseyi Başkanı Hissah Saad Abdullah Al-Sabah, ''Arap-Türk İş Konseyi'ni kuralım. Bu konsey...

Arap İş Kadınları Konseyi Başkanı Hissah Saad Abdullah Al-Sabah, ''Arap-Türk İş Konseyi'ni kuralım. Bu konsey kanalı ile işbirliği alanlarımızı belirleyelim. Geniş çaplı ve daha fazla işbirliği yapalım." dedi.
Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı'nda söz alan Al-Sabah, Türkiye’nin Arap ülkeleri ile her alanda bağlarını güçlendirdiğini belirtti.
İki taraf arasında işbirliği alanlarının da fazla olduğunu dile getiren Al-Sabah, “Ekonomik, kültürel, askeri alanlarda daha köklü bağlar kurulabilir. Onun için gelin, Arap-Türk İş Konseyi'ni kuralım. Bu konsey kanalı ile işbirliği alanlarımızı belirleyelim. Geniş çaplı ve daha fazla işbirliği yapalım. Süratli ve etkin kararlar alalım. ifadelerini kullandı.
Arap Sanayi Kalkınma ve Madencilik Örgütü Genel Müdürü Muhammed Bin Yusuf ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasında sanayi alanında güç birliğini artırmanın çok önemli olduğuna işaret etti.
Türkiye ile Arap ülkelerinin dini ve tarihi bağları bulunduğuna değinen Yusuf, şunları kaydetti:
''Biz, Türkiye'nin atılımlarından gurur duyup bunlardan yararlanmayı temenni ediyoruz. Türkiye yatırımlar adına iyi konumda. Umuyorum bu, gelecek senelerde daha iyi bir hal alacaktır. Ülkelerin sanayi alanında güç birliğinin artmasında özel sektörün rolü büyük olacak. Burada ortak sanayi bölgelerinin kurulması önemli. Şu an 334 milyon nüfusu bulunan Arap ülkeleri Türkiye için iyi bir piyasadır.
Türkiye stratejik konumu olan bir ülkedir. Petrol ve doğalgaz koridoru haline geldi. Şu an bölgede bulunan demiryolu ağının genişletilmesi önemli olacaktır. Sanayi alanında güç birliğini artıracaktır.''
Arap İşadamları Federasyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Sabbour da Türkiye'nin KOBİ'lere önem veren ülkelerden birisi olduğunu vurguladı. Bunun ilgiye değer olduğunu savunan Sabbour, şöyle devam etti:
''Türkiye son senelerde Arap bölgesinde proje oluşturulmasında deneyimli bir ülke. Şu an diyalogumuz iyi seviyelerde. Türkiye'nin Arap bölgesinde yaptığı projeler önemli. Bu ülkeden sanayi kuruluşlarının Arap bölgesine gelmesini her daim olumlu karşılıyoruz. Çünkü bize teknoloji getiriyor ve fiyatları da diğer ülkelere oranla gayet uygun. Bizde atıl durumda firmalar var, onların canlandırılması gerekiyor. Bunun, herbirimiz için ortak faydası olacaktır. Biz, yardım talep etmiyoruz, her iki taraf için yararlı olacak işbirliği talep ediyoruz. Türkiye'nin gücünden yararlanmak istiyoruz.''
Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Ibrahim Al-Tuwaıjrı ise Türkiye tarihi, fikri ve umut alanında kendileri için ışık olduğunun altını çizdi. Tuvajırı, sözlerini şöyle tamamladı:
''Arap-Türk işbirliği bizim için çok önemli. Bizim çıkış noktamızı teşkil etmektedir. Bu bölgede hep birlikte hayatımızı idame ettirip kalkınacağız. Arap bölgesinde olaylar meydana gelmektedir. Burada ekonomistler olsun, uzmanlar olsun bütün çevreyi etkileyenler bir arada bulunmaktayız. Ortak paydalarımız ve hedeflerimiz vardır. Bu bölge öyle bir bölge ki pek çok yatırım yapılabilir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz