Arap kızı artık camdan bakmıyor, tarihini arıyor

UNESCO bünyesinde, Avrupa ve Amerika'nın farklı ülkelerinde yaşayan Afrika kökenli insanlarla biraraya gelmek, kültürleri ve yaşantıları hakkında araştırmalar yapmak amacıyla başlatılan "Afrikana" programı, köle ticareti ile dünyanın dört bir yanına yayılan Afrikalıları biraraya getiriyor.

Türkiye'de yaşayan Afrika kökenli vatandaşları buluşturmak, Afrika tarihi ve kültürel değerler hakkında bilgi vermek üzere Türkiye'ye gelen "Afrikana" programı yürütücüleri, Ankara'dan sonra İzmir'de, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Amfisi'nde biraraya geldi.

2006 yılında Balıkesir'de kurulan Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği üyelerinin de katıldığı toplantıda Afrika kültüründen örnekler sergilendi. Afrika dualarının okunduğu ve kutsamalar ile ataların anıldığı toplantıda Tanya Price, Afrika'nın geleneksel müzik aleti "davul" ile şov yaptı. Şair Akousa Gyeaboa'nın "kutsal su ritüeli" sırasında duygusal anlar yaşandı.

Reklam
Reklam

Batı Kentucky Üniversitesi'nden Jessica Lunsford ise Afrikalılar'ın milli marşını hep bir ağızdan söyletti. Törende konuşan Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Olpak, tarihin her döneminde Afrikalıların hakkının yendiğini ve siyah insanların ikinci plana atıldığını söyledi. "Camdan Bakan Arap Kızı"nın yüz yıllar sonra kendi tarihini arama çabasına girdiğinin altını çizen Olpak, "Köle ticareti ile dünyanın dört bir yanına dağılmış kardeşlerimizi arıyoruz. Bulabildiğimiz kadarıyla kültürümüzü yaşatacağız. Geç kalınmış bir çalışma olsa da tarihimizi araştırmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Anahtar Kelimeler: