Arap Ülkeleriyle Ticarette Işbirliği Çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Arap ülkeleriyle olan ticarette, devlet ve özel sektörün beraber hareket etmesi

Mersin Ticaret ve Sanayi odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Arap ülkeleriyle olan ticarette, devlet ve özel sektörün beraber hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

Aşut, yaptığı yazılı açıklamada, Arap ülkeleriyle ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde olumlu adımlar attıklarını, ancak bu ülkelerin iktisadi yapıları ve sorunları göz önüne alındığında arzu edilen sonuçların alınamadığını belirtti.

Bu yılın ilk iki ayındaki ihracat rakamlarına göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yer alan 18 Arap ülkesine yaptıkları ihracatın, toplam ihracatın yüzde 22,4'ünü oluşturduğuna işaret eden Aşut, aynı dönemde, sadece üç büyük Avrupa ülkesinin, krize rağmen Türkiye'nin ihracatındaki payının yüzde 20,6 olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Bu göstergeler ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Aşut, şunları kaydetti:

"Avrupa'daki krizin özellikle Güney Avrupa ülkelerinin Arap ülkelerindeki faaliyetlerini arttırmaya yöneltmesini bekliyoruz. Bunun işaretleri de görülmekte. Arap dünyasında rekabet daha da yoğunlaşacaktır. Özellikle, çoğu Arap ülkesinin bir zamanlar bu ülkelerin sömürgeleri olduğunu düşünecek olursak ciddi anlamda ortak dil konuşulmasının ve kültürel etkilerin Fransa, İtalya gibi ülkeler için bir avantaj olacağı unutulmamalıdır.

Arap ülkelerinde pazarlarımızı korumak ya da arttırmak istiyorsak devlet ve özel kesim işbirliğine dayalı sistematik bir yaklaşım izlememiz gerekiyor. Şu an için istikrarsızların ve belirsizliklerin olduğu bu bölgelerde devletin özel sektöre vereceği destek çok önemli. Hala feodal yapılardan kaynaklanan kişisel ilişkiler ve devletin etkisi çok fazla. Bu nedenle Arap ülkeleriyle olan ticarette, devlet ve özel sektör beraber hareket etmelidir."

Muhabir: Veli Gürgah/Süleyman Tıraş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: