Araştırmaya Göre Diyarbakır'da Şoförler Halka Kaba Davranıyor

Diyarbakır ve merkez ilçelerde toplu taşıma aracı kullanan sürücülerin davranışlarını incelemek üzere bin 500 kişi...

Diyarbakır ve merkez ilçelerde toplu taşıma aracı kullanan sürücülerin davranışlarını incelemek üzere bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırmada, toplu taşımada çalışan sürücülerin müşteriyi rahatsız edecek düzeyde çok sayıda olumsuz davranış sergilediği ortaya çıktı.

Şehir içi toplu taşıma araç sürücülerinin trafikte sergiledikleri davranışlarına ilişkin kamuoyunun görüşlerini tespit etmek amacıyla Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi (DÜSAMER) tarafından bir araştırma yapıldı. DÜSAMER Doç. Dr. Behçet Oral, araştırma görevlileri Ömer Şimşek ve M. Fatih Ayaz tarafından yürütülen araştırma sonucunda, elde edilen verileri kamuoyu ile paylaştı. Doç. Dr. Oral, araştırmaya katılanların yüzde 83’ünün, sürücülerin aracın kapasitesinden fazla yolcu aldığını belirttiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Araştırmanın bulgularına göre sürücülerin yüzde 63’ünün, diğer araçlarla yarışa girdiklerini söyleyen Oral, "Araştırmaya katılanların, yüzde 53 oranında şehir içi toplu taşıma sürücülerinin yolculara karşı kaba davranmaktadırlar. Buna karşı yolculara/müşteriye güler yüz gösteren sürücüler yüzde 18, sabırlı davranan yüzde 18 ve kibar davrananlar ise ancak yüzde 15 oranındadır. Araştırmada öne çıkan bir diğer önemli bulgu ise sürücülerin yüzde 54 oranında hatalı sollama yaptıkları şeklindedir. Çukur ve tümseklerde yolcuları rahatsız edecek şekilde araba kullananların oranının yüzde 55, gereksiz yere ani fren yapanların ise yüzde 46 oranında olduğu saptanmıştır.” ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMA SÜRÜCÜLERİ TRAFİK KURALLARINI İHLAL EDİYOR

Toplu taşıma sürücülerinin araç kullanırken birçok trafik kuralını ihlal ettiğini vurgulayan Oral, "Durak dışında yolcu indiren ve bindirenler yüzde 55 oranında. Aracın kapısı açık iken hareket eden sürücülerinde yüzde 61 civarında olduğu gözlenmiştir. Yolcuların inip-bindiklerinden emin olduktan sonra hareket eden sürücülerin oranı da yüzde 25 civarında. Diğer bir ifadeyle buna uymayan sürücülerin oranı epey yüksektir yaklaşık yüzde 45. Diğer araçların önüne geçmesini engellemeye çalışan sürücülerin yüzde 60 oranında olduğu belirtilmiştir. Trafik akışını bozan sürücülerin de yüzde 45 civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Trafik kurallarını ihlal eden diğer sürücüleri uyaranların oranın yüzde 22, diğer bir ifadeyle trafik kurallarını ihlal eden diğer sürücüleri uyarmayanların oranının yüzde 55 oranında olduğu araştırmanın bulgularından anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"SÜRÜCÜLERE ÖFKE KONTROLÜ VE EMPATİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLMELİ"

Araştırma sonuçlarında özellikle toplu taşıma sürücülerinin müşteriyi rahatsız edecek düzeyde çok sayıda olumsuz davranış sergilediğine dikkat çeken Oral, "Bu sorunların farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında iletişim becerileri yetersizliği, sürücünün öfkesini kontrol edememesi, tükenmişlik, yaptığı davranışın muhatabı tarafından nasıl algılandığının farkında olmama vb. olabilir. Bu nedenle sürücülere iletişim becerileri, öfke kontrolü ve empati konusunda eğitimler verilmelidir. Ayrıca sürücülerin tükenmişliği araştırılabilir ve tükenmişliğe yol açan etmenleri ortadan kaldırmak için gerekli düzenlemeler yapılabilir." dedi.

"SÜRÜCÜLERE YÖNELİK TRAFİK EĞİTİMİ KURSLARI DÜZENLENMELİ"

Olumsuz davranışlara daha fazla meydan vermemek için belediyeye bağlı çalışan otobüs sürücülerinin belediye; özel halk otobüsü ve minibüs hat sürücülerinin ise bağlı bulundukları birimler tarafından belirli zaman aralıklarıyla denetlenmelerinin sağlanabileceğinin altını çizen Oral, bir takım önerilerde bulundu. Oral, "En az yılda bir defa o yıl içinde kaza yapmamış ve trafik cezası almamış sürücüler ödüllendirilebilir. Bu ödüllendirme sürücülerin bağlı bulunduğu birimler tarafından yapılabileceği gibi emniyet ya da yerel yönetimler tarafından da yapılabilir. Ödüllendirilen sürücüye, arabasında herkesin görebileceği bir yerde bulundurulabilecek ödül belgesi de verilebilir. Bu bağlamda üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri tarafından zaman zaman trafik eğitimi ile ilgili sürücülere yönelik kurslar düzenlenebilir. Hatta bu kurslara belli zaman aralıklarıyla sürücülerin katılmaları zorunlu hale getirilebilir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: