Arazı Toplulaştırmada Henüz Bir Çalışma Yok

İzmir’in doğusunda kalan Ödemiş ve çevresindeki 5 ilçeyi etkileyecek Küçük Menderes Sulama Projesi’nde sulama yapılacak...

İzmir’in doğusunda kalan Ödemiş ve çevresindeki 5 ilçeyi etkileyecek Küçük Menderes Sulama Projesi’nde sulama yapılacak yaklaşık 19 bin hektarlık alandaki yerleşim birimlerinde yapılan arazi toplulaştırması görüşmelerinin ardından henüz sahada somut bir çalışmanın olmaması ekim-dikim sezonu açılırken üreticileri tedirgin etmeye başladı.

Geçtiğimiz yaz aylarında yapılan toplulaştırma çalışmaların ardından yeniden şekillenen arazilerine taşınmayı bekleyen üreticiler, ekim ve dikim faaliyetlerini ertelerken, daha fazla mağdur olmamak için belirsizliğin bir an önce bitmesini istiyorlar. Kaymakçı’da meyve üretimi yapan Küçük Menderes Sulama Birliği kurucu üyelerinden Erol Yaşayan, toplulaştırma nedeniyle mevcut arazilerindeki fidanları köklediklerini ve bahçeyi dağıttıklarını, yeni arazisine dikmek için de fidan aldıklarını hatırlatarak, “Halen somut bir çalışma yok, kazıklar da çakılmadı. Ne zaman yeni arazilere taşınacağız belli değil. Henüz yeni arazilerinizi geçebilirsiniz diyen olmadı. Herkes beklemede; belirsizlik artık bitsin” dedi. Yaşayan, belirsizlik içindeki üreticinin zor durumda olduğunu belirterek, “DSİ toplulaştırma işlemlerinin Mart ayında biteceğini söylediği için biz meyve bahçelerimizin bir kısmını söktük. Toplantılarda bize anlatılan hep çalışmaların Mart ayında biteceği doğrultusunda idi. Ne yazık ki DSİ’nin ilgisizliği yüzünden bir kazık bile çakılmadı. Yeni yerlerimizi geçemediğimiz için ne ekip dikeceğimizi bilemiyoruz. Şu anda kalan meyve bahçelerimizin budamasını da, gübrelemesini de yapamıyoruz. Ortada belirsizlik var. Yetkililerden bizi bilgilendirmelerini ve kazıkları bir an evvel çakarak taşınmamızı sağlamalarını bekliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

DSİ’nin Mart ayını tarih olarak vermesinin ardından yeni arazisinde kuracağı bahçe için bin adet meyve fidanı satın aldığını kaydeden Yaşayan, “Adana’dan meyve fidanlarımız gelmek üzere. Toplulaştırma olmazsa fidanları dikebilecek bir arazim yok. Meyve fidanları elimde kalacak. Ayrıca arazimin bir kısmından yol geçecek ve fidanlar zarar görecek. DSİ benim zararımı telafi edecek mi? Bunu dahi bilmemekteyim. Benim gibi diğer üreticiler de tedirgin. Bir an evvel her şey netleşsin” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: