Ardahan Ahıskalılar Derneği, Gürcistan’daki Müslümanların Mezarını Yapacak

Ardahan Ahıskalılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Gürcistan’da bulunan Ahıska Türkleri'ni unutmadı. Daha...

Ardahan Ahıskalılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Gürcistan’da bulunan Ahıska Türkleri'ni unutmadı. Daha önce Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde bulunan Türk vatandaşlarını ziyaret edip kurbanlarını paylaşan dernek, 30 üyesiyle Ahıska’ya gezi düzenledi. Gezide kültürel ve tarihi ziyaretlerin yanı sıra, Ahıskalı ailelere ve Gürcü Müslüman çocuklarının kaldığı yurtlar ziyaret edildi. Gürcistan’ın Ahıska şehrinde yaşayan Müslümanlar için tahsis edilen mezarlık yerini inceleyen dernek üyeleri, mezarın yapılması için girişimlerde bulunacak.

Reklam
Reklam

Dernek Başkanı Olgun Sarıkamış, şehrin dışında ormanlık bir alanda bulunan mezarlık yerinin ihata yerinin tellerle çeviri olduğunu belirterek, mezarlığın ihata duvarını yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Gürcistan’daki demir, kum, işçi ve usta fiyatlarını araştırdıklarını mezarlığın ihatası için gerekli malzemenin fiyat listesini belirlediklerini anlatan Sarıkamış, mezarlığın yapılmasını için Vali Seyfettin Azizoğlu’nun kapısını çalacaklarını dile getirdi. Ahıska bölgesine düzenledikleri gezilerle orada bulunan vatandaşların mutlu olduğunu söyleyen Sarıkamış, sürgünden Ahıska’ya dönen Türk vatandaşlarının en büyük sorunun Gürcistan Hükümetinin vatandaşlık hakkı vermemesi olduğunu kaydetti.

Ziyaret ettikleri Ahıskalı Türklerin bu sorunun çözümünü istediklerini ifade eden Sarıkamış, "1944 yılında yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri Gürcistan hükümetinin 1999’da çıkardığı ana yurtlara dönüş yasasıyla 2006’dan itibaren Gürcistan Ahıska’ya dönmeye başladı. Ancak, beş binin üzerinde başvuru olmasına rağmen aradan geçen 12 yıl içinde ancak 75 aile Gürcistan topraklarına yerleşmiş. Yasa geçici olduğu için 2011 sonunda bitti. Geçen sürede geri dönüşlerin az olmasının nedeni, Ahıska Türkleri’ne göre Gürcistan Hükümetinin vatandaşlık hakkı vermemesi. Çünkü Gürcü hükümeti vatandaşlığı verdiği takdirde Ahıskalı Türklerin ifadesiyle; sürgünü de kabullenmiş olacak. Bunu bildiği için vatandaşlık vermiyor. Sürgünü kabullenmediği için defalarca başvurulmasına rağmen vatandaşlık hakkı vermediğini savunuyorlar." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: