Ardahan, Modern Damızlık Işletmesine Kavuştu

Ardahan’da yaptırılan modern damızlık işletmesi hizmete açıldı. Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, ilin Türkiye'nin Orta Asya’ya...

Ardahan’da yaptırılan modern damızlık işletmesi hizmete açıldı. Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, ilin Türkiye'nin Orta Asya’ya açılan en önemli kapısı olduğunu belirterek, yakın gelecekte ticaret merkezi haline gelecek Ardahan için iş adamlarına ve yatırımcılara zaman kaybetmemeleri çağrısında bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 50 baş ve üzeri damızlık işletmelerine ahır yapımına yüzde 30, süt sağım üretimine yüzde 40, damızlık hayvana yüzde 40 hibe desteği sağlıyor. Bu sayede DAP kapsamında Göle ilçesi Çullu köyünde bir müteşebbis tarafından 100 başlık damızlık sığır işletmesi yapıldı. İşletmede günde 3 ton süt elde edilmesi hedefleniyor. Bakanlık 2,5 milyon TL’ye mal olan işletmeye yaklaşık 450 bin TL hibe desteği sağladı. Bu tür modern damızlık işletmeleri sayesinde hayvanlardan daha fazla süt elde edebilecek.

Reklam
Reklam

Ardahan’ın en modern damızlık işletmesi olarak görülen tesisin açılışı Vali Seyfettin Azizoğlu tarafından gerçekleştirildi. Hazırlanan açılış programına AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Göle Kaymakamı Fatih Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, Gıda, Tarın ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Tanı ve kamu kurum yöneticileri katıldı.

Vali Azizoğlu, yatırımcı Musa Musaoğlu’na girişimlerinden dolayı teşekkür etti. Ardahan'da günlük süt üretiminin 150-200 ton olduğunu, basit yeniliklerle üretim miktarının artabileceğine değinen Vali Azizoğlu, Göle’de üretimi gerçekleşen kaşarın sertifikasının alınması halinde markalaşacağının altını çizip, bu sayede yatırımların hızla artacağını ve kalkınma seviyesinin yükseleceği bilgisini verdi.

Azizoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından işletmeye verilen 442 bin 469 TL’lik temsili hibe çekini yatırımcı Musa Musaoğlu’na verdi. Vali Azizoğlu ve beraberdekiler, açılışını yaptığı yerel işletmeyi inceledikten sonra İlçe Merkezi’nde Mera Tarım ve Hayvancılık A.Ş. bünyesinde yapılan mezbahanın açılışına katıldı.

Reklam
Reklam

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından da desteklenen hibe desteği ile kurulan tesisin açılışına katılan Vali Azizoğlu, işletme sahibi Mustafa Karademir ile birlikte tesisi inceledi. Tesiste günlük 20 büyükbaş, 160 küçükbaş hayvan kesiminin yapılabileceğini belirten işletme sahibi Mustafa Karademir, bölgede önemli bir ihtiyaca cevap verdiklerini, kesimhanede kesilen hayvanların soğuk hava depolu araçlarla perakende satış noktalarına ulaştırılacağını ifade etti. Mezbahada başlangıç olarak 6 personel istihdam edildiğini aktaran Karademir, 2011'de yapımına başlanan tesisin 2012 Şubat ayı itibariyle inşaatını ve makine ekipmanlarını kurarak, Göle ve çevresine günümüzün gerektirdiği en son teknoloji makinelerini getirdiklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz