Ardahan'da 180 Adet Anaç Alabalık Toplandı

 Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu tarafından Ardahan'daki bir derede 180 adet anaç alabalık toplandı.

Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu tarafından Ardahan'daki bir derede 180 adet anaç alabalık toplandı. İstasyon sorumlusu Özgür Akkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardıçdere'de 180 adet anaç alabalık topladıklarını söyledi. Toplanan bu balıklarla ellerindeki damızlık stoklarında kan tazeleme çalışması yapacaklarını belirten Akkan, "Buradan götüreceğimiz balıklardan alınan yumurtalarla bizim mevcut stoklara sperm eklenecek. Buradan giden spermler oradaki dişilerde kullanılarak taze bir gen çalışması yapılmış olacak." Derede balık popülasyonunda artış olduğunu ifade eden Akkan, kısa bir süre içinde 180 balığı yakalamalarının deredeki balık durumunun iyi olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ardahan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ayhan Mutlu da alınan bu balıklar sayesinde yavru alabalık üretimine devam edileceğini söyledi. Önümüzdeki yıllarda da mevcut dereye yavru balık bırakılacağını anlatan Akkan, kurum olarak yok olan canlı türlerinin neslinin devamı ve artması için mevcut çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Bilindiği gibi daha önce alınan anaçlarda elde edilen yaklaşık 115 bin yavru balık önceki gün yine bu dereye bırakıldı. Bir tarafta 180 adet anaç alıyoruz, diğer tarafta 115 bin yavru bırakıyoruz. Bu önemli bir çalışmadır. Bu çalışmayla bölgedeki balık popülasyonunun artmasını sağlıyoruz. Ayrıca bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi söz konusu. Yine gen kaynaklarının korunması ve buna bağlı olarak sportif balıkçılığın geliştirilmesini amaçlıyoruz. İyi de bir başarı elde ediliyor. Görüldüğü gibi bugün son derece verimli bir balık toplama işlemi yapıldı." Mutlu, yaptıkları çalışmalarla gelecek yıllarda binlerce balığın orman içi derelerle buluşacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: