Ardahan Çıldır İlçesinde halka arasında tabak hastalığı olarak da bilinen şap hastalığın nedenleri araştırılacak.
Ardahan İl merkezi ve köylerinde yaşanan ve İlin karantinaya alınmasına sebep olan şap hastalığının nedenleri araştırılmaya başladı. Ankara Şap Enstitüsü Uzmanları tarafından bölgede incelemeler yapılarak hayvanlardan kan örnekleri alındı. Alınan örneklerle hastalığın tedavi yolları araştırılacak. Pakistan’ dan İran’a oradan da Ülkemize hava yolu ile gelen hastalık hayvancılığı da olumsuz olarak etkiledi.
Hayvanların gırtlak bölgesinde görülen şap bakterileri 550 gün yaşamını sürdürüyor. Soğuk havalara dayanıklı olan bakteriler bölgemizde daha etkin olarak görülmektedir. Iğdır yöresinden Ardahan ili ve İlçelerine hayvan alımı için gelen kamyonların tekerlekleri vasıtasıyla bulaştığı düşünülen şap hastalığının en etkin yöntemi karantina olarak görülüyor. Şap haslığıyla mücadele eden Köy muhtarları yaptıkları açıklamada ”Hatalık köyümüze büyük zarar vermiştir. bölgemizde hayvan satışı durmuştur. Bu durumdan sona ermesi ve hastalıktan kurtulmanın yollarını bulmak ve aşı üretimi yapmak için Ankara’dan ekipler bölgemize gelip araştırmalar yapmaktadır.” dediler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz