Türlerine göre değişiklik gösterse de Kuzey Yarım Küre'nin büyük çoğunluğunda ardıç yetişir. Pakistan, Tibet ve Orta Amerika'da 50 ila 67 farklı türü bulunur. Ülkemizde yetişen ise 8 farklı ardıç türü vardır ve bunlar genel olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Bol miktarda C vitamini, kalsiyum, potasyum ve manganez içeren faydalı bir bitkidir.
Ardıç kuşları, bu bitkinin yere dökülen tohumlarını yediği zaman sindirim sistemlerinde tohumlar açar. Midede enzimler ile reaksiyona giren tohumlar kuş dışkıladığı zaman toprağa karışır ve yeniden çimlenmeyi sağlar. Tedavi amaçlı kullanılmasının yanı sıra özellikle de Avrupa mutfaklarında yemeklere tat ve koku vermesi için baharat olarak da kullanılır. Ardıç meyveleri cin ve bira gibi bazı içkilerde birincil aroma malzemesidir.
Ardıç bazı büyük marketlerde ve aktarlarda taze veya kurutulmuş olarak paketli ya da açık şekilde bulunabilir. Taze alınan ardıç tamamen kurutulduktan sonra ezilerek çay yapmaya hazır hale gelir. Ardıç yağı da gene aktarlarda mevcuttur.
1. Ardıç çayı hazırlamak için 200 ml sıcak suya 1 yemek kaşığı ardıç meyvesi atılır. Yarım saat demlenmesi beklenir. Gün içerisinde 3 defa 1'er yemek kaşığı içilebilir. Bu miktar yeterlidir.
2. Ardıç tohumu kurutulup toz haline getirilerek çay yapımında kullanılabilir. Bunun için, bir su bardağı sıcak suya yarım tatlı kaşığı kadar ardıç konulur ve 10 dakika demlendirilir. Aç veya tok karnına bal ile tatlandırılarak içilebilir.
Genel olarak faydalı bir bitki olsa da birkaç yan etkiye sahiptir. Üç yaşından küçük çocukların ve hamile kadınların ardıç ve ardıç yağı tüketmemesi önerilir. Diüretik etkisinden ötürü çeşitli böbrek rahatsızlıklarına sahip olan bireyler de tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü etkisi kuvvetlidir ve böbreklerde tahribata neden olabilir.
Düzenli olarak kullanılan ilaçlar ve kan incelticiler ile beraber tüketildiğinde dikkatli olunmalıdır. İlacın içeriğinde bulunan maddelerle etkileşime girebilir. Bu sebeple tüketmeden önce bir doktora danışılması daha sağlıklı olur. Tükettikten sonra nefes almakta güçlük, baş dönmesi, deride kaşıntı ve döküntü gibi problemler görülüyorsa hemen bir hastaneye gidilmelidir.