Argav: 12 Eylül yargılaması iki kişi ile sınırlı kalmasın

Ahmet Kaya'nın sürgün yıllarını anlatan "Yağmurlu ülkenin sürgünü" isimli belgesel çalışmasıyla gündeme gelen 12 Eylül’ün...

Ahmet Kaya'nın sürgün yıllarını anlatan "Yağmurlu ülkenin sürgünü" isimli belgesel çalışmasıyla gündeme gelen 12 Eylül’ün mağdurlarından yazar-yönetmen Hayri Argav, 12 Eylül iddianamesinin kabul edilmesiyle ilgili Cihan Haber Ajansı’na konuştu. Argav, 12 Eylül davasında yargılananların iki kişi ile sınırlı kalmamasını söylerken, Tahsin Şahinkaya’nın yolsuzluklarının da ayrıca soruşturulması gerektiğini ifade etti. Argav; “12 Eylül mahkemelerinin vermiş olduğu bütün kararlar geçersiz kılınmalı” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

'BANA İŞKENCE YAPANLAR BİRİNCİ SINIF EMNİYET MÜDÜRÜ OLDU'
12 Eylül 1980 askeri darbesi gerçekleştiği sırada Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesi olan Hayri Argav, sol gruplardaki yayınları takip ettiği için gözaltına alınıp Kayseri’deki toplama merkezinde 6 ay işkence gördü. Argav, o dönem kendisine işkence yapanların daha sonra ödüllendirildiğini söylerken, 12 Eylül yargılamasının iki kişi ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade etti. Hayri Argav: "12 Eylül’ün yargılanması hiç kuşkusuz askeri darbecilik gibi bir mantığın da yargılanması anlamına geliyor. 12 Eylül darbecileri suçludurlar. Darbeyi gerçekleştirenleri yargı önüne çıkarmak olumlu bir adım. Fakat yargılananlar iki kişi ile sınırlı tutulmamalı. Çünkü 12 Eylül her şeyden önce bir 'ekip' işidir. O ekipte bulunanlardan bazıları Kayseri’de kendimin de maruz kaldığı türlü işkenceleri yaptıktan sonra emniyet teşkilatında yükselerek birinci sınıf emniyet müdürü oldu.” dedi.

‘İDDİANAMENİN GENİŞLETİLMESİ TOPLUMA GÜVEN VERECEKTİR’
İşkence emrini verenler kadar onu yerine getirenlerin de suçlu olduğunu söyleyen Hayri Argav, iddianamenin genişletilmesi gerektiğini belirtti. Argav: “Darbe ‘ekibi’ ülkenin her tarafına yayılmış homojen bir yapıya sahipti. Bu nedenle, görevi verenler kadar, onu yerine getirenler de suçludur. Bu konuda bir Arjantin örneği var; Arjantin’de darbe sürecinde yer almış, ordu mensupları, polis ve istihbarat yöneticileri hepsi yargılandı. 12 Eylül’e de böyle bakmak gerekiyor. İddianamenin genişletilmesi ve o dönemde suç işlemiş olanların tamamının, bir arada, yargı önüne çıkarılması, darbelerle hesaplaşma adına topluma güven verecektir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

‘TAHSİN ŞAHİNKAYA’NIN YOLSUZLUKLARI SORGULANSIN’
12 Eylül ile hesaplaşmak için o dönem çıkarılmış bütün yasaların fesh edilmesi gerektiğini söyleyen Hayri Argav, darbe mahkemelerinin verdiği tüm kararların geçersiz kılınması gerektiğini ifade etti.12 Eylül mağduru Argav şunları söyledi: “12 Eylül darbesini yargılarken onların yasaları ve yol açtıkları sonuçlarla yola devam etmek, tutarlı demokratik bir tutum değil. 12 Eylül ile hesaplaşmak istiyorsak; Başta Anayasa olmak üzere, kanun ve kararnameler düzeyinde çıkarılmış bütün yasaların feshi, 12 Eylül mahkemelerinin vermiş olduğu bütün kararların geçersiz kılınması gerekir. Başta 80’li yılların sonunda bir yönüyle basına yansıyan Tahsin Şahinkaya’nın yolsuzlukları olmak üzere, darbecilerin yaptığı yolsuzluklar ve işledikleri bütün suçların sorgulanması lazım."
12 Eylül mağdurlarının mahkeme tarafından müdahil olarak dinlenmesinin, hukuki zorunluluk olduğunu vurgulayan Hayri Argav, davayı soruşturan savcıların tanıklığına müracaat etmeleri halinde bunu seve seve yapacağını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz