"Arıcılar bu işi bırakmaya başladı"

Trabzon Ziraat Odası ve Arıcılar Kooperatifi Başkanı Kamil Reis, Doğu Karadeniz'in kaliteli bal üretimi için çok sayıda imkana sahip olduğunu ancak destek bulamayan arıcıların yavaş yavaş bu işi bırakmaya başladığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Reis, Trabzon'da geçtiğimiz yıl sadece 1 milyon 326 bin 702 kilo bal üretildiğini ve bunun zengin bir çiçek florasına sahip bölge için çok düşük bir rakam olduğunu belirtti.

Bölgedeki bal üretim potansiyelinin değerlendirilemediğini ifade eden Kamil Reis, "Eğer bölgenin sahip olduğu çiçek florası değerlendirilirse Doğu Karadeniz bal cenneti olacaktır. Doğada milyonlarca kilo bal var ve kendi haline bırakılıp yok olup gidiyor. Ülkemizin doğal zenginliklerini değerlendirmedeki başarısızlığımız bal üretiminde de apaçık ortada. Sadece kendine has 3 bin çeşit bitkinin yer aldığı Doğu Karadeniz, bulunmaz bir bitki örtüsüne sahip. Dünyaca ünlü Anzer Balı da bu bitki örtüsünün ürünü. Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun Bölgesi'nde üretilen ballar da en az Anzer Balı kadar kalitelidir. Ancak bölgedeki bal çiçeklerinden faydalanılamamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

"DEVLETTEN GEREKEN DESTEĞİ ALAMIYORUZ" Trabzon'da 539 bin eski model kovan ile 401 ana bal kovanı bulunduğunu söyleyen Reis, arıcıların gerektiği gibi devletten destek alamadığını ve bu işi birçoğunun yavaş yavaş bırakmaya başladığını belirtti.

Türkiye'nin dünyada arıcılık açısından 4. sırada bulunduğunu ifade eden Reis, Türkiye genelinde 80 bin civarında arıcının bulunduğunu, bu arıcıların da yaklaşık olarak 8 milyona yakın kovana sahip olduğunu belirterek "Arıcılar devletten gereken desteği alamıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun arıcılıkla hiçbir ilgisi bulunmadığı ortadadır. Biz sürekli olarak hükümetten ve yetkililerden bunun değiştirilmesini, arıcılık ile ilgili yeni düzenleme ve yasaların bir an önce çıkarılmasını istedik. Ancak şu güne kadar istenilen değişiklikler bir türlü yapılmadı. Yeni hükümetten arıcılıkla ilgili yasaların bir an önce çıkarılmasını istiyoruz. Ayrıca Türkiye Arıcılık Genel Müdürlüğü kurulmalı, sahte bal satışı yasaklanmalıdır. Bala fiyat konularak tüketici koruma altına alınmalıdır. Doğal olmayan polenler sattırılmamalı, laboratuarlara bal analizi yapan cihazlar kurulmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ARICILAR USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ İÇİNDE YETİŞİYOR" Türkiye'de arıcıların usta çırak ilişkileri içinde bilgiler edindiğini ve bunun bilimsel bir tabana oturtulmadığını kaydeden Trabzon Arıcılar Kooperatifi Başkanı Kamil Reis, "Bilim adamları bize, biz de onlara yardımcı olmalıyız. Türkiye'da arıcılığın bir yerlere gelmesini istiyorsak eğitim şart. Bilim adamları bir Arıcılık Ansiklopedisi ve Arıcılık Flora Atlası çıkarmalıdır. Biz bu konuda gereken yardımı yapmaya hazırız. Bu kaynaklardaki bilimsel gerçekleri arıcılara öğreterek arıcılığın daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz" dedi.

Reis, tüm bu sorunların yanında sahte bal konusunda da çok mağdur olduklarını ifade ederek tüketicilere şu önerilerde bulundu :
"Sahte balları hakiki ballardan ayırmak çok zordur, hatta mümkün değildir. Arıcılık yapan bunu rahatlıkla ayırabilir. Sahte ballar kavanozda bulanık ve koyu renk arz ederler. Bunlar petekte ise çerçeve olarak tam tersi bir görünümdedirler. Sahte ballar petekteki çerçevede çok parlak ve açık renklidirler. Yani kavanozda ve petekte birbirinin tersidirler. Vatandaşların bal alırken bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Ya da tanıdık arıcılardan bal alması lazım."

Reklam
Reklam

Trabzon'da yaklaşık binin üzerinde arıcı bulunduğunu ancak kooperatiflerine kayıtlı 51 arıcı olduğunu söyleyen Reis, arıcıların kooperatiflerine üye olmalarını istedi.

Anahtar Kelimeler: