Adana’nın merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, geçtiğimiz hafta bir pazarcı esnafının kendisini yaktığı Barış Manço Semt Pazarına ilişkin meseleye tüm çabalarına rağmen 20 aydan bu yana çözüm bulamadıklarını söyledi.
Belediyenin sınırları içindeki Barış Manço Semt Pazarı yerinde “dükkan” yapmak istemesi üzerine burada konuşlanan tabelacı esnafı karşı çıkmıştı. Devam eden eylemler sırasında 7 çocuk babası Mehmet Oğuz, üzerine benzin dökerek yakmıştı. Kamuoyunda eleştirilerin hedefi haline Arıkan, belediyede düzenlenen basın toplantısında meselenin nasıl bu noktaya geldiğini anlattı.
Etle tırnak haline gelen tablacı esnafı ile pazarcılar odasını bir araya getiremediklerini dile getiren Arıkan, “Bu olayı yapan ben değilim. Sorunun çözümü için valilikten yardım istedim. Biz Barış Manço’da tablacılara izin verince, pazarcılar 12 noktada eylem yapıp, satışı durdurdular. Aleyhimizde korkunç bir propaganda başladı. Halk belediyeyi telefon yağmuruna tuttu. Sonuçta bir arkadaşımız kendisini yaktı. Valilikte, kaymakamlık da çözemedi. İhale, hiçbir suçu günahı olmayan yeni kurulan Çukurova Belediyesinin üzerinde kaldı.” dedi.
ARKADAŞ TENİNİ YAKTI MAALESEF BİZİM CANIMIZ YANDI
Pazar yerinde çaycılık yapan bir insanın kendisini yakmasından büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Arıkan, vatandaşın tırnağına taş değmesinin bile kalbine bıçak saplamış gibi acı hissettiğini ifade etti.
Bu kadar insancıl bir yapıya sahip olmakla birlikte 350 bin nüfuslu Çukurova İlçesinin belediye başkanı olduğunu hatırlatan Arıkan, şöyle devam etti: “Kendini yakan esnafa her türlü yardımı –şova kaçmadan– yardımı yapacağız. İleride herkes bunu görecek. İşsizlikte Türkiye rekortmeni olan Adana’da belediyemize 100 binin üzerinde iş başvurusu var. Bütçemizin yüzde 90’ını işçi maaşlarına ödüyoruz. Bu kadar işsiz insanımız var ki çok basit bir olaydan dolayı bu acı ortaya çıktı. Demek ki insanlar 10-20 lira için kendisini yakabiliyor. Aslında konunun bu boyutunun işlenmesi lazım.”
Haftada bir kurulan bir pazar yeri için insanın canına kıymaması gerektiğinin altını çizen Arıkan, “Maalesef bu olay yaşandı. Arkadaşımız teni ile bizim canımızı yakmıştır.” ifadesini kullandı.
DÜNDEN BUGÜNE MESELENİN SÜRECİ
Yoğun göç alan Adana’nın tablacı cenneti haline geldiğine işaret eden Arıkan, 2007’de Valilik ile Seyhan Belediyesinin aldığı kararla buranın tablacı esnafına tahsis edildiğini belirtti.
Arıkan, şunları söyledi: “O zaman Çukurova Belediyesi yok. 550 esnafa kura ile 4 değişik yer veriyor. Barış Manço da bunlardan biridir. Haftanın 7 günü yaş sebze ve meyve satmak üzere de 173 kişilik bir liste veriliyor. Ancak listede 42 ismin yeri boş. Bu kişilerden sadece 38’i belediyemizden yer istedi. Tahsis protokolüne göre 7 gün tezgah kurmaları gerekiyor. Ancak sonrada bunu 1 güne indirdiler. Bu kez ‘tablacılar bu şekilde bize zarar veriyorlar’ diye Pazarcılar Odası devreye girdi. ‘Etle tırnak gibisiniz’ dedik ama ikna edemedik. 20 aydır bir çözüm bulamadık. Valilik ve kaymakamlık problemi çözemedi. Konu, hiçbir günahı olmayan yeni kurulan Çukurova Belediyesinin üzerine kaldı.”
Belediyenin Barış Manço Semt Pazarında 40 dükkânın yapımı için ihaleye çıktığını anlatan Yıldıray Arıkan, anket sonrası halkın onayını aldıkları yerin hafriyat işlemleri yapılırken ‘yakma eyleminin’ gerçekleştiğini bildirdi.
İnşa edecekleri dükkânlarda yaş sebze–meyve satışını daha önce orada faaliyet gösteren esnafa verileceğini ifade eden Arıkan, bu işin taraflarından “sağduyu ve uzlaşı” beklediklerini kaydetti.
Arıkan, “Bu işin taraflarını çağırıp, uzlaşı sağlayacağız. Kavga ile bir yere ulaşmaz. Yangınla körükle gitmeyeceğiz.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz