Arılar Sıcak Bölgelere Gitmeye Başladı

Şırnak’ın Kumçatı beldesinde göçebe hayatı yaşayan arıcılar, havaların soğumasıyla arılarını yayalardan alarak sıcak bölgelere gitmeye...

Şırnak’ın Kumçatı beldesinde göçebe hayatı yaşayan arıcılar, havaların soğumasıyla arılarını yayalardan alarak sıcak bölgelere gitmeye başladı.

Havaların soğumasıyla yüzlerce arıcı, arı kovanlarını yaylalardan alarak sıcak ve alçak kesime indiriyor. Hayvancılıkta olduğu gibi arılarını yaylalara götürdüklerini ifade eden Kumçatılı arıcılarından Halil Güzüngör, "Benim yaklaşık 40 kovan arım var ve ben nisan ayında onları Şırnak'a bağlı Gosi Yaylası'na gönderdim. Şimdi havalar soğudu, onları yayladan alarak sıcak yere yerleştirdim. Çünkü arının yerinin güzel olması lazım" dedi.

Reklam
Reklam

Bal arısı hakkında bilgi veren Halil Güzüngör, arı şekeri denilen sert şekerlerin kışın verildiğini söyledi. Güzüngör, "Arı bu şekeri yalar ve açlıktan ölmez. Kovan içi nem kışın fazla olduğundan sert olan şeker yüzeyi yumuşar arı kolayca yalar. Diğer arıların aksine bal arılarının keskin çeneleri yoktur. Kışın veya bahar aylarında kovan içi nem yüksek olduğundan nişasta içeren şeker veya lokumu kovana koyulmamalıdır. Kovan içi küflenir. Hava soğuk olduğundan kovan aktaramaz ve arılar hastalanır" şeklinde konuştu.

Kış aylarında kovanların yayla gibi yüksek yerlerden rakımı daha az olan yerlere getirilmesinin daha sağlıklı olacağını dile getiren Güzüngör, arıcılara da tavsiyelerde bulundu. Güzüngör, "Kışın kovanınızın yerle teması konusuna dikkat edin. Kar, buz, yağmur ve soğuk rüzgarları asla unutmayın. Örneğin kovanın yağmur suları ve kara gömülmesini önlemek için altından rüzgar geçmeyecek şekilde priket gibi malzeme kullanabilirsiniz. Kovanda bırakılacak bal miktar, arı nüfusuna göre belirlenmeli ki arılar kışın ölmesin" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: