Arılarda Kışlatma Çalışmaları Başladı

Van’ın Gevaş ilçesinde kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte arılarda kışlatma çalışmaları başladı.Havaların soğuması ile birlikte...

Van’ın Gevaş ilçesinde kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte arılarda kışlatma çalışmaları başladı.

Havaların soğuması ile birlikte arılardaki faaliyetlerin sona erdiğini ve arıların kış uykusu düzenine geçtiğini belirten Gevaş Bal Arıları Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, arıcıların bu dönemde dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi. Kışlatma çalışmaları konusunda arıcılara önemli uyarılarda bulunan Çenberlitaş, “Arılar, kovan içi sıcaklığı 14 dereceye düştüğü zaman bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar. Salkımın merkezindeki sıcaklık 33 derece, dış yüzeyindeki sıcaklık ise 6-8 derece olur. Arılar bal yiyerek gerekli olan ısıyı üretirler ve ısı arttıkça salkımı genişletirler. Kışın herhangi bir sarsıntı ile kış salkımından düşen arılar, tekrar salkıma çıkamaz ve ölürler. Kış salkımının bozulmaması için koloniler kış süresince ve soğuk dönemlerde kesinlikle rahatsız edilmemelidir” dedi.

Reklam
Reklam

Havaların iyice soğuyup arıların uçuşlarının kesildiği andan itibaren artık arılıkta kış şartlarıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Çenberlitaş, “Mevsim şartlarından etkilenmemeleri için kovanlar yan yana getirilerek üstleri örtülebilir. Fakat bu örtü kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır. Eğer çevrede propolis kaynakları bolsa arılar giriş deliklerini kendileri daraltırlar. Ama bu yapılmamışsa bir çıta parçasıyla giriş deliğini daraltmak gerekir. Bunun yanında kovan giriş deliğinin yönü, sert ve soğuk esen rüzgârların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz” diye konuştu.

Kovanların yerden 40-50 santimetre yükseklikte ve sehpanın üzerine konmasının faydalı olduğunu anlatan Çenberlitaş, doğrudan toprak üzerinde olan kovanların, kış mevsiminden önce yer ile temasının kesilmesi gerektiğini ifade etti. Kovanın üzerine kar yağması herhangi bir probleme yol açmadığını, aksine kar altındaki kovanın soğuğa karşı daha iyi korunduğunu belirten Çenberlitaş, “Kışın dışarıda kar olup havanın da güneşli olduğu günlerde, arı girişine havalandırmayı kesmeyecek şekilde bir tahta parçası bırakılarak, güneş ışıklarının kovan içine girmesi engellenmelidir. Çünkü böyle havalarda güneş ışıklarını gören arılar kovan dışına çıkmaya teşebbüs ederler. Dışarıda kar olması nedeniyle uçamayan arılar telef olurlar. Eğer arıların dışarı çıkması engellenemiyorsa, arılığın önüne kül, saman, ot gibi şeyler yayarak arıların ölmesi engellenmelidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz